Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dubbelt upp i Umeå

Resandet med lokaltrafiken i Umeå har nästan fördubblats de senaste tio åren. Foto: Ulo Maasing.

På tio år har resandet med stadsbussarna i Umeå, den så kallade Ultra-trafiken, i det närmaste fördubblats. Ultra står för Umeå lokaltrafik. År 2009 gjordes exakt 5 057 103 resor med stadsbussarna. 2019 var det 9 684 976 resor. Samarbetet mellan operatörerna, länstrafiken och Umeå kommun är enligt Umeås kollektivtrafikchef Fredrik Forsell den viktigaste förklaringen till framgången.

– Den viktigaste pusselbiten i den fantastiska resandeökningen är det samverkansavtal som tecknades i början av 2010. Avtalet har legat till grund för en konstruktiv samverkan, där hänsyn har tagits till effektivitet och kostnadskonsekvenser för det allmänna, men inte minst också för trafikföretaget.

Fram till 2016 var Nobina den operatör som körde lokaltrafiken i Umeå. Därefter tog den nuvarande operatören Transdev över.

– De båda trafikföretagens arbete tillsammans med Länstrafiken i Västerbotten och Umeå kommun genom Umeå lokaltrafik har varit utvecklande och lärorikt för alla parter, säger Fredrik Forsell.

Så här ser resandeutvecklingen i Umeå ut under perioden 2009 – 2019. Tabell: Umeå kommun.

Share Dela

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)