Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förlusterna hopar sig när bussresandet minskar i Norrbotten

Länstrafiken i Norrbotten spräcker budgeten med råge. Foto: Wikimedia Commons/Antti Leppänen.

Länstrafiken i Norrbotten redovisar för 2019 en förlust på 6,3 miljoner kronor enligt bolagets preliminära bokslut. En av orsakerna till de illröda siffrorna är att bussresandet minskar – förra året gjordes 50 000 färre resor än året innan.

– Det är ett antal flyktingförläggningar i länet som har stängts. Många av dem hade bara tillgång till kollektivtrafik och det påverkar givetvis försäljningen och vår ekonomi. Dessutom ser vi att många väljer tåget i stället för bussen. Det är speciellt tydligt på sträckan Luleå-Umeå, säger länstrafikens vd Mats Aspemo till SvT Nyheter Norrbotten.

Aspemo är kritisk till samordningen mellan de olika trafikslagen som båda ingår i den regionala kollektivtrafikmyndighetens ansvarsområde.

– På sträckan Luleå-Umeå måste vi troligen justera turtätheten och troligen blir det färre, men annorlunda turer. Dessutom måste vi öka samarbetet i den regionala kollektivtrafikmyndigheten och minska motarbetet. Vi ska utveckla trafiksystemen i Norrbotten och få tåg och bussar i Norrbotten att hänga ihop, säger Aspemo till SvT Norrbotten.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)