Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Många fajtades om Östergötland

All expressbusstrafik och regionbusstrafik i Östergötland kommer nästa åt att tas över av Grimslövsbuss. Foto: Östgötatrafiken.

Åtta företag konkurrerade om den upphandling av expressbuss- och regionbusstrafiken som Östgötatrafiken avgjorde på torsdagen. I upphandlingen tilldelades, som vi tidigare rapporterat, all trafik Grimslövsbuss. Företaget tog hem båda de paket som upphandlingen var uppdelad i. I båda paketen la StångåBuss, som idag kör en del av den aktuella trafiken, det klart dyraste anbudet.

Redan från början var intresset för upphandlingen från olika bussföretag mycket stort. Hela tolv företag kom in till Östgötatrafiken med anbudsansökan. Av dessa valde åtta att lämna anbud på ett eller båda paketen: Flexbuss Sverige, Bergkvarabuss, Connect Bus Söne (fd Söne Buss), StångåBuss, Vy Buss, Grimslövsbuss, Transdev samt Nobina.

Östgötatrafiken valde det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet, baserat på pris, det vill säga lägsta pris.

När Östgötatrafiken jämförde de inkomna anbuden med sin egen anbudskalkyl blev man oroad av Grimslövsbuss´ anbudspriser eftersom Östgötatrafiken tyckte att de verkade onormalt låga.

Buassföretaget fick därför redovisa sina kalkyler och att dess anbud var bärkraftiga, liksom att man hade ekonomiska muskler att klara de investeringar som krävdes om man vann trafiken. Östgötatrafiken bedömde därpå att inget tydde på att Grimslövsbuss´ anbud på de båda paketen var onormalt lågt.

Tabellerna här nedanför visar de olika anbudsgivarna och deras priser för hela avtalstiden som är elva år, 2021 – 2032. Den högra kolumnen anger prisskillnad i förhållande till det vinnande anbudet. Källa: Östgötatrafiken.

Anbudspaket 1:

Anbudspaket 2:

 

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)