Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo toppade i december

Volvo toppade nyregistreringarna av tunga bussar under december. Foto: Volvo.

Volvo toppade nyregistreringarna av tunga bussar under december visar branschorganisationen Bil Swedens statistik. December 2019 blev också en stark bussmånad, jämfört med samma månad 2018. Bil Sweden betonar att de siffror som redovisas idag är preliminära och kan komma att ändras när de definitiva nyrergistreringssiffrorna presenteras den 7 januari.

Under december registrerades totalt 169 nya bussar (både lätta och tunga), 25,2% fler än under samma tid förra året, då 135 stycken registrerades. Sammanlagt registrerades under året 1315 bussar, 41,2% fler än förra året, då 931 stycken registrerades.

Nyregistreringarna av tunga bussar över 10 ton uppgick till 121 under december, 3,4% fler än under samma tid förra året då 117 bussar registrerades. Sammanlagt registrerades under året 1.029 tunga bussar, 56,4% fler än under förra året, då 658 registrerades.

– Nyregistreringarna av bussar ökade med 41 procent under 2019 och uppgick till 1 315. Eldrivna bussar, exklusive direktimport, ökade med 180 procent och svarade för 7,5 procent av de totala bussregistreringarna, vilket kan jämföras med en andel på 3,8 procent under 2018. Vi förväntar oss en fortsatt uppgång för eldrivna bussar under kommande år, till följd av de upphandlingar som nu sker, säger Jessica Alenius.

Eftersom Bil Sweden inte redovisdar direktimporterade bussar underskattar statistiken elektrifieringen av busstrafiken. Kinesiska BYD, som under året blev det största elbussmärket i Sverige, finns således inte med i statistiken eftersom samtliga BYD är direktimporterade av Nobina.

Här är siffrorna för nyregistrerade tunga bussar under december:

Volvo 48
MAN 22
VDL 15
Mercedes-Benz 14
Scania 14
Setra 7
Van Hool 1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)