Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sänkta biljettpriser ska locka bilister

Helsingfors sänker biljettpriserna för längre resor i kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

När nyårsklockorna ringde blev längre resor med kollektivtrafiken billigare – i en del fall betydligt billigare. Inte i Sverige, men väl i den finska huvudstadsregionen. Lokaltrafiken där sänkte från årsskiftet priset på såväl enkelbiljetter som periodbiljetter. Periodbiljetter för 30 dagar blev i vissa fall drygt 200 kronor billigare per månad.

Men det var inte alla biljetter som prissänktes. För resor i de mer centrala delarna av regionen är priserna oförändrade, likaså lokala resor i några ytterområden. Främst är det priset på längre resor i Helsingforsområdet som har blivit billigare.

Lokaltrafiken i Helsingfors, HRT, motiverar de sänkta priserna med att det mest är på längre sträckor som en övergång från bil till kollektivtrafik har störst påverkan på utsläppen från trafiken.

Dessutom, resonerar HRT, är kollektivtrafiken i de centrala delarna av regionen utmärkt, medan antalet turer i ytterområdena är färre, något som man menar ska avspeglas i biljettpriserna.

Prissänkningarna för enkelbiljetter till och från ytterområdena uppgår till cirka sex – åtta kronor per resa. För 30 dagars periodbiljetter varierar prissänkningen mellan drygt 100 kronor och mer än 210 kronor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)