Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gymnasieskola polisanmäls för fusk med YKB

Fusk med YKB har föranlett Transportstyrelsen att polisanmäla en gymnasieskola. Foto: Ulo Maasing.

Fusk med YKB, yrkesförarkompetens-bevis, har gjort att Transportstyrelsen polisanmäler Framtidsgymnasiet i Sverige AB i Kristianstad för osant intygande. Myndighetens kontroller visar att skolan har rapporterat att elever har genomfört grundutbildning för yrkesförarkompetens, trots att de inte har slutfört utbildningen.

Transportstyrelsen har granskat de flesta av skolans rapporteringar mellan den 5 mars 2018 och den 23 april 2019. Totalt fann myndigheten 29 felaktiga rapporteringar.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Skolan har allvarligt brutit mot reglerna genom att systematiskt rapportera in att elever gått grundutbildning för yrkesförarkompetens, trots att de inte har genomfört hela utbildningen, säger, Magnus Janzén, inspektör på Transportyrelsen.

Dessutom har Transportstyrelsen hittat fall där skolan har rapporterat in att elever har genomfört grundutbildning för yrkesförarkompetens, trots att eleverna inte varit behöriga och antagna till det program som erbjuder denna utbildning.

För att komma till rätta med problemet att skolor rapporterar elever på osanna grunder tar Transportstyrelsen ytterligare ett steg. Myndigheten kommer nu att polisanmäla skolor där man konstaterat allvarliga brister.

– Framtidsgymnasiets agerande utgör även en osund konkurrens jämfört med de skolor som följer reglerna, säger Magnus Janzén.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)