Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elektrisk utveckling i väst växer

ABB har bland annat levererat laddstationerna till elbusslinjerna i Göteborg. Foto: Ulo Maasing.

Projektet EklectriCity i Göteborg växer. Inom ElectriCity arbetar 16 aktörer från industri, forskning och samhälle tillsammans med att utveckla, testa och demonstrera nya lösningar kring framtidens elektrifierade transporter. ABB, som har varit med om att elektrifiera flera av Göteborgs busslinjer har nu gått in som medlem i ElectriCity. Som vi nyligen rapporterade har även landets tredje största operatör i kollektivtrafiken, Transdev, blivit medlem i ElectriCity.

ElectriCity bildades 2013 på initiativ av Volvokoncernen som ansvarar för utvecklingen av de elektrifierade fordon och transportlösningar som lagt grunden för samarbetet. Sedan dess har arbetet med ElectgriCity breddats.

ABB har sedan tidigare varit inblandad i flera av ElectriCitys projekt, bland annat att elektrifiera flera av Göteborgs busslinjer. Företaget har exempelvis levererat laddstationer med mera för elbussarna i Göteborg.

Nu kan samarbetet intensifieras och leda till fler möjligheter att testa ny teknik i olika miljöer, framhåller ABB.

– Vi hoppas att samarbetet kommer att leda till att vi tillsammans kan påskynda framtidens hållbara samhälle och transporter. ABB har produkterna och lösningarna för att leverera el från produktion till slutanvändare på ett säkert, smart och hållbart sätt, säger Mats Peterson, affärsområdeschef för ABB Electrification i Sverige.

– Omställningen av transportsektorn är nödvändig om vi ska klara av att skapa ett hållbart samhälle och framtidens städer. För att lyckas med storskalig elektrifiering behöver många parter samverka; fordonstillverkare, staden och tillverkare och distributörer av el, för att nämna några. Vi välkomnar ABB som ny och viktig medlem i ElectriCity-samarbetet i det fortsatta arbetet med att elektrifiera transporter av människor och gods i Göteborg, säger Niklas Gustafsson, chef för Public Policy and Regulatory Affairs på Volvokoncernen och ordförande i ElectriCity.

Västtrafik, Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen är några av de övriga aktörerna inom ElectriCity.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)