Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Unga danskar byter från buss till bil

I Danmark väljer allt fler unga bort bussen eller tåget.

Färre unga danskar än tidigare tar bussen eller tåget, medan fler tar bilen. Det konstaterar Danske Regioner som vill att staten bidrar till att sänka biljettpriserna för ungdomar mellan 16 och 24 år. Danske Regioner är Danmarks motsvarighet till Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Enligt Danske Regioner har andelen unga mellan 16 och 24 års ålder som använder kollektivtrafiken fallit med nio procent sedan 2015. Samtidigt sätter sig femton procent fler unga i bilen.

Den utvecklingen måste vändas, säger Danske Regioners vice ordförande Ulla Astman som föreslår att de statliga medel på 100 miljoner kronor som finns avsatta för taxenedsättningar används till att göra kollektivtrafiken billigare för unga.

– De unga är banérförare i den gröna omställningen och jag upplever att väldigt många unga gärna vill resa hållbart. Men det förutsätter att kollektivtrafiken är ett attraktivt val för dem, och här spelar priset naturligtvis en roll, säger Ulla Astman.

– Unga ska inte heller vara beroende av bil för att komma till utbildning eller jobb. Billigare biljetter kan bidra till att säkra att de unga kan hoppa på bussen eller tåget, oavsett storleken på deras plånbok.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)