Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SRF: Tusentals jobb och miljon resenärer hotas när regeringen segar

Didirik von Seth, SRF: Regeringens senfärdighet hotar tusentals jobb och mer än en miljon resenärer. Foto: SRF.

Regeringens senfärdighet hotar tusentals arbetstillfällen och återbetalningarna till över en miljon resenärer. Det varnar SRF, Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen. SRF konstaterar att veckorna går utan att något händer.

För mer än tre veckor sedan lämnade SRF in ett konkret förslag till regeringen på en stödfond som ska hantera återbetalningarna till resenärerna för inställda resor. Fonden finansierar sig själv via framtida avgifter och belastar därmed inte skattebetalarna.

– Om inte regeringen kommer med besked snart kommer tusentals arbetstillfällen att försvinna samtidigt som konsumenterna riskerar att bli av med sina pengar, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Coronautbrottet och UD:s avrådan från samtliga resor gör att resebranschen står helt stilla. En hel industri som normalt omsätter miljarder har idag noll omsättning. Samtidigt väntar hundra tusentals resenärer på återbetalning av inställda resor medan flygbolagen vägrar betala tillbaka. Det är en ohållbar situation för en hel bransch, varnar SRF.

– Konsumenterna har rätt att få igen sina pengar. Nu kläms resebyråer och researrangörer mellan två sköldar. De är skyldiga att betala tillbaka till konsumenterna, men får själva ingen återbetalning från flygbolagen. Då förlorar konsumenterna sina pengar och reseföretagen riskerar konkurs, säger Didrik von Seth.

SRF har föreslagit för regeringen att den omgående inrättar en fond på sex miljarder kronor. Det motsvarar det förväntade belopp flygbolagen kommer vara skyldiga om dagens situation består resten av året. Resenärer som har rätt till återbetalning ska kunna få pengar ur fonden. Fonden självfinansieras genom att resenärer de kommande 20 åren betalar en avgift på 5 kronor för en flygresa och 25 kronor för en paketresa. En liknande lösning finns redan i Danmark.

– Vi vet inte om det finns ett politiskt motstånd mot den här lösningen, eller varför regeringen dröjer med att ge besked. Får vi ingen lösning kommer vanligt folk att förlora stora summor och flera tusen anställda riskerar sina jobb, säger Didrik von Seth.

Det här är i korthet SRF:s förslag till regeringen:

– SRF föreslår att regeringen omgående inrättar en fond på sex miljarder kronor, som administreras av Kammarkollegiet.

– Fondens 6 miljarder kronor återbetalas på 20 år. Det sker genom en avgift på 5 kronor per flygresa och person, samt 25 kronor per paketresa och person.

– För att underlätta hanteringen och minimera Kammarkollegiets arbete föreslår SRF att man tillfälligt återinrättar myndigheten Resegarantinämnden, som bedömer resenärernas återbetalningskrav.

– Resegarantinämnden bör besättas av representanter från resebranschen, konsumenter och Kammarkollegiet.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)