Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen får EU-pengar för kompetensutveckling

Transportföretagen får EU-pengar till kompetensutveckling för utlandsfödda. Foto:; Transportföretagen.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, får 4,8 miljoner kronor från den europeiska socialfonden, ESF, för att företag som drabbats av coronakrisen ska kunna möta den ekonomiska situationen genom att kompetensutveckla sin personal. Pengarna kommer att användas till ett digitalt språkprojekt där utlandsfödda ska lära sig yrkessvenska. Projektet startar redan den 1 juni i år och kommer att pågå till den 31 december 2022.

Bakgrunden är att covid-19-pandemin innebär att en stor grupp personer riskerar att hamna utanför på arbetsmarknaden under en längre period. Därför välkomnar Transportföretagen det ekonomiska stödet från ESF. Organisationen menar att det kommer att ge dess medlemsföretag möjlighet att erbjuda anställda med språkutmaningar att lära sig yrkessvenska för att stärka sin ställning inom företaget men även på arbetsmarknaden i övrigt.

– Transportsektorn har ett långsiktigt rekryteringsbehov och kompetens och kompetensutveckling är nyckelfaktorer för företagens konkurrenskraft. Just nu har många av våra medlemsföretag det extremt tufft till följd av coronakrisen. Vi tror att riktade fortbildningsinsatser inom språkområdet kan bidra till den enskildes anställningsbarhet och samtidigt höja företagens produktivitet, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen.

Han konstaterar att språket är ett av de största hindren att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Språket är även en förutsättning för att effektivt kunna ta del av kompetensutveckling, för att utvecklas i sin tjänst och för att kunna ta nästa steg i karriären. De stärkta språkkunskaperna förväntas leda till förbättrad kommunikation på arbetsplatsen och samtidigt kommer möjligheten att läsa sig till andra relevanta och nödvändiga kunskaper öka. Transportföretagen kommer nu erbjuda medlemsföretagen ett stort antal digitala utbildningsplatser under det tvååriga projektet.

– Vår målsättning är att stärka dem som riskerar hamna utanför på arbetsmarknaden och språket är helt avgörande för både företag och anställda. Vi kommer att inkludera ett jämställdhets- och tillgänglighetsperspektiv i projektet så att så många som möjligt ska kunna utveckla sin yrkessvenska, säger Johanna Linder, branschutvecklare på Transportföretagen.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)