Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Med världsarvsbuss till nationalparken

Destination Höga Kusten sätter in en särskild Världsarvsbuss för att göra öka tillgängligheten till Skulebergets nationalpark.

Covid-19-pandemin har inneburit att många svenskar har bytt semesterresan till utlandet mot att resa i sitt eget land. För Höga Kusten har det inneburit rekordmånga besökare. Nu satsar Höga Kusten på att ge besökare från hela Sverige möjlighet att på ett hållbart sätt besöka Skulebergets nationalpark – med Världsarvsbussen.

När reserestriktionerna i Sverige ändrades den 13 juni öppnade Höga Kusten för besökare från hela landet, med ett som man säger, enormt gensvar.

– Troligen har vi aldrig haft fler besökare i Höga Kusten, berättar Per Nylén, ordförande för Höga Kusten Destinationsutveckling.

– Sommarens siffror kommer fram på höstkanten, men turistservice och entreprenörerna i Höga Kusten vittnar om samma sak. Rekordmånga besökare, ökad omsättning jämfört med vårens akuta läge och därtill många förstagångsbesökare. För att under rådande omständigheter möta denna stora efterfrågan har vi beslutat att skjuta till extra resurser till förbättrad infrastruktur kring nationalparken i form av Världsarvsbussen.

De rekordmånga besökarna har inneburit utmaningar för både besökare och boende på vissa platser. Bland annat fylls entréerna till nationalparken snabbt på. Här erbjuder Höga Kusten Destinationsutveckling och Höga Kusten Turism tillsammans med Länsstyrelsen Västernorrland nu ett hållbart alternativ för att ge besökare en chans att uppleva världsarvets unika natur och invånare en avlastning från den uppkomna trafiksituationen.

– I våras gjorde vi förändringar i budgeten för att säkerställa våra besöksnäringsföretags chans att överleva denna tuffa tid med bland annat en rad olika stödprogram, säger Per Nylén.

– Nu ser vi till att vara snabbfotade och sätter in infrastruktur under de kommande veckorna för att säkerställa besökarnas upplevelse av vårt vackra Höga Kusten.

– Från och med tisdagen den 21 juli kommer det finnas en ”shuttle buss” som rullar från Naturum vid Skulebergets fot, mot både entré väst och syd. Så klart vill vi ge våra besökare chansen att uppleva de unika naturvärden som Nationalparken erbjuder och i och med denna gemensamma satsning möter vi nu den uppkomna situationen, berättar Torbjörn Engberg, chef för enheten för skyddad natur på Länsstyrelsen Västernorrland.

Bussen utgår från Naturum där extra parkering, med personal på plats, har ställts i ordning och det kommer även finnas personal vid entréerna för att hänvisa besökare till denna alternativa lösning. Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs och även om bussen kommer vara kostnadsfri uppskattas ett frivilligt bidrag på 40kr/person som går till den lokala föreningen som bemannar parkeringen. Betalning sker med Swish och den som inte har Swish får ändå resa med.

Bussen som trafikerar sträckan kommer att vara en stor buss som i normalfallet tar 50 passagerare. För att hålla ett säkert avstånd kommer antal passagerare minskas.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)