Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svårt eller omöjligt med avstånd i kollektivtrafiken

Det är trångt på många bussar i Storstockholm. Foto: Ulo Maasing.

Tusentals interna rapporter inom SL i Storstockholm visar att det har varit svårt eller omöjligt för resenärerna att hålla avstånd, rapporterar Ekoredaktionen vid Sveriges Radio. Ekot har i en serie reportage granskat hur kollektivtrafiken fungerar och har fungerat under covid-19-pandemin. ”Vi kommer aldrig att klara trängselproblematiken om inte varje Stockholmare hjälper till”, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef vid trafikförvaltningen i Stockholm, till Ekot.

I slutet av mars drog SL ner trafiken på grund av minskat resande och sjukskrivningar bland bussförare och annan trafikpersonal. Först i slutet av maj var trafiken uppe i tidigare nivåer. Men trängseln har fortsatt, även nu under sommaren.

Ekot har granskat data från nästan 90 000 inspektioner under tre månader som SL:s biljettkontrollanter gjort för att kartlägga trängseln i kollektivtrafiken. Resultatet: på närmare 20 procent av alla resor har det varit svårt eller inte gått för resenärerna att hålla avstånd till andra.

Ekot har även gått igenom data från de innerstadsbussar som körs av Keolis och som har sensorer som mäter antalet resenärer. Enligt dessa data var mer än 25 procent av bussarna fulla eller överfulla. Gränsen för när en buss räknas som full är 50% beläggning under pandemin. En överfull buss är när det är fler resenärer än det finns sittplatser som åkt med.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)