Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Åtta av tio permitterade hos resebyråer och researrangörer

Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF: Researrangörer och resebyråer hårdast drabbade. Foto: SRF.

Landets researrangörer och resebyråer är den näring i landet som är värst drabbad av följderna av covid-19-pandemin. Nya siffror visar att 83 procent av de anställda hos researrangörer och resebyråer är permitterade. Genomsnittet i Sverige är tolv procent, konstaterar SRF, Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen.

– Tillväxtverkets och våra siffror visar med all önskvärd tydlighet att resebranschen är värst drabbad, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

– Dessutom har drygt en tredjedel av de anställda inom resebyråer och arrangörer blivit uppsagda eller varslade. En bransch vi kan jämföra oss med, hotell och restaurang, har halva andelen permitterade jämfört med vår bransch.

SRF, och även Sveriges Bussföretag, har sedan pandemins utbrott lämnat en rad förslag till regeringen med syfte att rädda företag och arbetstillfällen. Men regeringen har ännu inte kommit tillbaka med några åtgärder. Danmark och Norge, liksom flertalet andra länder i Europa, har redan implementerat olika former av stöd specifikt för resebranschen, skriver SRF i ett pressmeddelande.

– Regeringen lät innan midsommar meddela att några åtgärder för att lösa resebranschen akuta situation inte var aktuella för tillfället. Senaste ändringsbudgeten togs veckan efter midsommar och nu är riksdagen på ledighet. Detta riskerar att arbetstillfällen flyttar inte bara till våra grannländer utan även till andra ställen i världen. Sverige kommer därmed att gå miste om tusentals arbetstillfällen, säger Didrik von Seth.

Enligt SRF:s och Tillväxtverkets undersökningar är permitteringsgraden för resebyråer och researrangörer 83 procent, för hotell och restauranger 42 procent, reklam och marknadsföringsbyråer 39 procent och för landet i sin helhet 12 procent.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)