Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Utlandsturismen till Sverige utraderad under andra kvartalet

Nattsvart: Så har utvecklingen av de utländska gästnätterna på hotell, pensionat, campingplatser mm utvecklats i år och i fjol. Värt att notera är att regeringens omställningsstöd till företag utgår för mars och april, medan topperioden under sommarmånaderna inte täcks av stödet. Diagram:; Stockholms Handelskammare.

Som ”Olika nyanser av nattsvart” beskriver Stockholms handelskammare utvecklingen av den utländska turismen till Sverige under andra kvartalet. Antalet gästnätter av utländska turister föll brant under första halvåret 2020 och var i praktiken utraderade under årets andra kvartal enligt en ny kartläggning av handelskammaren. Hårdast var smällen mot Stockholms län där nio av tio utländska gästnätter försvann.

Nergången i utländska gästnätter under andra kvartalet, region för region. Tabell: Stockholms Handelskammare.

– Det är ett brutalt slag som i första hand skadar exempelvis hotell, men det spiller också över på många andra branscher eftersom konsumtion av utländska medborgare i praktiken upphört. Risken är att det långsiktigt skadar företagen och därmed jobben, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Stockholms Handelskammare har sammanställt ny SCB-data över utländska gästers övernattningar i Sverige under hela det första halvåret. Siffrorna pekar på en kraftig nedgång från mars månad, där gästnätterna föll med 54 procent.

Under följande tre månader var fallet betydligt större med en nedgång på 81 procent i april, 76 procent i maj och 80 procent i juni.

– Stora tapp under sommarmånaderna, som utgör högsäsongen för många företag inom turismnäringen, är väldigt kostsamt och tyvärr täcker inte regeringens stödåtgärder tappad omsättning i maj och juni. Omställningsstödet behöver därför förlängas, säger Stefan Westerberg.

Stockholm var det län som under årets andra kvartal tappade störst del av sina utländska gästnätter med en negativ utveckling på 89 procent. Även Uppsala, Jämtland, Norrbotten och Örebro tappade över 80 procent av sina utländska gästnätter under den tidsperioden.

– Det är egentligen bara olika nyanser av nattsvart när man jämför de olika länen. Det har inte heller kunnat kompenseras av inhemsk turism eftersom även dessa gästnätter har minskat, jämfört nivåerna förra året. Därför vore det synnerligen befogat om regeringen hittade ett sätt att stödja exempelvis hotell och nöjesparker som fått sin högsäsong förstörd, säger Stefan Westerberg.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)