Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Störtdykning för internationell turism

Turister i Stockholm i juni 2019. Den internationella turismen i världen i år var 93 procent lägre. Foto: Ulo Maasing.

Den internationella turismen i världen rasade med hela 93 procent i juni i år, jämfört med samma månad förra året. Det visar siffror från Världsturismorga-nisationen, UNWTO. FN-organets statistik avslöjar mycket tydligt hur covid-19-pandemin har slagit mot den internationella turistnäringen.

Antalet internationella turistankomster minskade i juni med 93 procent och under hela första halvåret med 65 procent, jämfört med samma tid i fjol. Nergången saknar motstycke och speglar bland annat hur länder runt om i världen på grund av pandemin stängde sina gränser eller införde begränsningar när av resandet.

En viss öppning har dock skett. Enligt UNWTO hade 53 procent av destinationerna i början av september lättat på reserestriktionerna, men påverkan på den internationella turistnäringen är massiv med miljoner företag och personer som riskerar sin verksamhet eller sysselsättning.

Enligt UNWTO innebär nergången under det första halvåret att 440 miljoner internationella turistankomster har gått förlorade och att näringen under de sex månaderna har förlorat cirka 403 miljarder kronor i exportintäkter från internationell turism. Inrikes turism ingår inte i siffrorna.

Därmed har nergången i exportintäkter för den globala turistnäringen under sex månader varit fem gånger större än under den globala finanskrisen under hela 2009.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)