Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Turismpris till Westin Buss

Westin Buss´ sätt att möta coronakrisen har gett företaget Stora Turismpriset. Bild: Westin Buss.

Det stockholmsbaserade Westin Buss är ett av de företag som av Tillväxtverket har tilldelats Stora Turismpriset 2020. I motiveringen pekar Tillväxtverket på företagets omställning under coronakrisen. I år har alla de företag som nominerats i respektive län runt om i landet utsetts som vinnare av Årets Turismpris. Bland dessa är Strandnära i Öregrund som bland annat utökat restaurangplatser med båtar i vattnet, Medeltidsveckan som i år blev helt digital och Gårdshem som erbjuder digitala ostprovningar.

Såhär motiverar Tillväxtverket att priset i Region Stockholm tilldelats Westin Buss:

”När turisttrafiken försvann för bussbolaget så fick de tips om att sjukvården behövde fler förare till sjukvårdstransporter. Westin Buss har sedan slutet av mars hyrt ut chaufförer som kör sjukvårdstransporter samt provtagningsbilar åt Samariten Ambulans som utför sjukvårds –och ambulanstransporter åt flera svenska regioner.

Westin Buss är öppen för att i framtiden utöka sin ordinarie verksamhet till att även omfatta sjukvårdstransporter. Företaget har breddat de anställdas kunskap vilket är något de kan lyfta in i den framtida verksamheten. Det har också inneburit att de löst Samariten Ambulans förarbrist där behovet av personal ökat under krisen.

Det är inte alla chaufförer som kör sjukvårdstransporter utan det är på frivillig basis. Westin Buss har fört en dialog med facket Kommunal som varit mycket stöttande i genomförandet av denna lösning.

Riskbedömningar har genomförts för att säkerställa vilka chaufförer som kan och har möjlighet att utföra denna arbetsuppgift med tanke på eventuell riskgrupp och ålder. Det är även fysiskt krävande och innebär lyft av bår och arbete med skyddsutrustning. Det är andra arbetstider och scheman än vad chaufförerna har vanligtvis. De mer än 30 chaufförer som anlitats har genomgått en tvådagarsutbildning.

Westin Buss har fått positiva reaktioner från de chaufförer som kör sjukvårdstransporterna. De är i sin vanliga roll vana att ge god service och vara behjälpliga men de får med denna typ av arbetsuppgifter också en annan erfarenhet som är viktig för deras yrkesroll.”

Här är listan över årets pristagare:

Arctic Guides, Norrbotten
Gårdshem, Västerbotten
Wikners i Persåsen, Jämtland Härjedalen
Webbaserat utbildningsprogram, Västernorrland
Stilleben, Gävleborg
Sagolandet Tomteland, Dalarna
Naturbyn/Wiksfors bruk, Värmland
Loka Brunn, Örebro län
Ängsö fisk, Västmanland
Strandnära i Öregrund, Uppsala län
Westins buss, Stockholms län
Alliansloppet Action Week, Västra Götaland
Teater Sörmland, Södermanland
Kolmårdens djurpark, Östergötland
Medeltidsveckan, Gotland
High Chaparral, Jönköpings län
Kungsbygget Äventyrspark, Halland
Grimsnäs Herrgård, Kronoberg
Västervik framåt, Kalmar län
Ronneby Brunn, Blekinge

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)