Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hjärtsäkert på Östersjön

Hjärtsäker zon. Foto: Viking Line.

Viking Lines fartyg Viking Cinderella har som första fartyg på Östersjön klassats som en Hjärtsäker zon, enligt den standard som tagits fram av bland andra Hjärt-Lungfonden. Det innebär att Cinderellas medarbetare är utbildade i och regelbundet repeterar hjärt- och lungräddning med de hjärtstartare som finns ombord. Det finns även sjukvårdsutbildad personal på fartyget och möjlighet att tillkalla ambulanshelikopter vid behov.

– Vi genomför olika typer av säkerhetsövningar varje vecka. Dessa görs antingen internt eller i samarbete med relevanta myndigheter och övriga aktörer. Att vi tillsammans med Hjärt-Lungfonden nu har genomgått kriterierna för att kunna klassa Viking Cinderella som en Hjärtsäker zon är ytterligare en trygghetsfaktor för både resenärer och medarbetare. Vem som helst kan drabbas av plötsligt hjärtstopp och då är tiden, utrustningen och kunskapen ofta avgörande för att rädda liv, säger Jan-Tore Thörnroos, senior befälhavare och högste ansvarig för säkerheten på Viking Cinderella.

Hjärt-Lungfondens kriterier för att klassa Viking Cinderella som en Hjärtsäker zon:

Det finns flera hjärtstartare ombord på Viking Cinderella. Det finns också rutiner och beredskap för att hjärtstartarna ska kunna användas inom tre minuter från det att hjärtstoppet upptäcks;

Cinderellas medarbetare är utbildade i och repeterar årligen hjärt- och lungräddning med hjärtstartare;

Det finns rutiner för att tillse och underhålla Cinderellas hjärtstartare så att de alltid är klara för användning;

Cinderellas hjärtstartare är skyltade och registrerade i Sveriges hjärtstartarregister.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)