Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ännu en stor elbussorder till VDL

VDL har fått ytterligare en stor elbussorder från lokaltrafiken i Rotterdam. Foto: RET.

Busstillverkaren VDL är en av de stora leverantörerna av elbussar i Europa. Nu har lokaltrafiken i Rotterdam, Holland, (RET)lagt en order på 35 batteribussar med option på ytterligare 15, det vill säga totalt 50 batteribussar hos VDL. Ordern omfattar även laddinfrastruktur som ska levereras av Heliox. Med den nya ordern till VDL tar RET ytterligare ett steg mot att ha en helt utsläppsfri bussflotta år 2030 då Holland har som mål att alla bussar i kollektivtrafik i landet ska vara elbussar eller bränslecellsbussar.

Bussarna ska levereras mot slutet av 2021 och har VDL:s nya högenergibatterier på 350 kWh. Telematiken levereras av ViriCiti. Ordern är den andra elbussordern från RET till VDL. I den första levererade den holländska busstillverkaren 55 elbussar till RET, samtidigt som företaget tog emot 40 dieselbussar och 103 hybridbussar från samma tillverkare.

– Även om vi tillfälligt står inför stora utmaningar på grund av coronakrisen har kollektivtrafiken på längre sikt en viktig roll att spela i vår region. Befolkningen fortsätter att växa och behovet av rena transporter förblir oförändrat, säger Maurice Unck, vd för RET, i en kommentar.

RET har valt en strategi att stegvis gå över till nollutsläpp i kollektivtrafiken. Anledningen är delvis att sprida ut kostnaderna över tid, men framför allt att man vill kunna dra nytta av den snabba tekniska utvecklingen. Det har gjort det möjligt för företaget att nu beställa bussar med kraftfullare batteripaket än tidigare. Bussarna har därmed större räckvidd medan passagerarkapaciteten är oförändrad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)