Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Destination Gotland hjälper till vid Brexit

M/S Visby rycker in vid brexit. Foto: Wikimedia commons/ Bene Riobó.

Destination Gotland rycker in för att hjälpa till vid Brexit, alltså när Storbritanniens utträde ur EU förverkligas helt vid årsskiftet – oavsett om det då finns ett avtal eller inte mellan Storbritannien och EU. Formellt lämnade landet EU för snart ett år sedan, men under en övergångstid till den 1 januari tillämpas i princip allt regelverk som om landet alltjämt skulle vara med i unionen.

Redan om några dagar, den 20 december, kommer Destination Gotlands välkända snabbfärja M/S Visby att sättas i trafik mellan Dunkerque i norra Frankrike och Rosslare, Irland på uppdrag åt det danska rederiet DFDS.

Mot bakgrund av det stundande brittiska utträdet från den Europeiska unionen, Brexit, öppnar DFDS en ny fraktrutt, med fokus på lastbilsfrakt och deras förare, mellan EU-länderna Frankrike och Irland. Med en ny sjöväg minskar beroendet av Storbritanniens vägnät för den inre marknaden.

– Vi är mycket glada över att kunna bistå med att säkerställa en fungerande inre marknad inom EU och att säkra transporterna mellan Irland och Frankrike. Vi ser fram emot ett partnerskap med DFDS som har potential att sträcka sig över längre tid, säger Håkan Johansson, vd Rederi AB Gotland som äger fartyget.

Destination Gotland kommer att bemanna däck och maskin på M/S Visby, som har kapacitet för 1 600 lastmeter gods och 1500 passagerare. Under tiden M/S Visby chartras till DFDS kommer M/S Drotten att ersätta rutterna för Gotlandstrafiken.

– Jag är glad och stolt över att Destination Gotland kan bemanna och stärka upp den europeiska logistiken och transporten. Att trafikera den engelska kanalen är ett viktigt uppdrag som vi ser fram emot att utföra, säger Christer Bruzelius, vd Destination Gotland.

Överfarten kommer i snitt ta strax under 24 h och ger möjlighet för lastbilschaufförer att komma fram utvilade till den nya destinationen och fortsätta resan till land.

DFDS är ett danskt globalt rederi och logistikföretag verksamt inom RoRo-shipping och containerfart i Nordeuropa.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)