Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny lag kan stänga kollektivtrafiken

Socialminister Lena Hallengren: Pandemin kommer pågå under lång tid framöver. Därför behövs ny lagstiftning. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet.

Idag kan regeringen inte stänga ner kollektivtrafik, köpcentra, fritidsverksamhet med mera eftersom det inte finns något lagstöd för det. Men på onsdagen skickade regeringen ut ett utkast på en tillfällig pandemilag för covid-19. Syftet är att ge regeringen och andra myndigheter bättre möjligheter att vidta åtgärder för att bromsa smittspridningen, utan att lägga begränsningar på verksamheter som kan genomföras smittsäkert. Det kan till exempel handla om begränsning av antalet besökare, öppettider eller som yttersta åtgärd nedstängning av vissa verksamheter som exempelvis kollektivtrafik.

– Pandemin kommer pågå under lång tid framöver. Det behövs en lagstiftning för att kunna genomföra mer träffsäkra smittskyddsåtgärder likväl som möjligheten att införa mer långtgående begränsningar, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Det lagförslag som regeringen nu skickar ut på remiss ska hindra smittspridning av covid-19. Det ska göra det möjligt med mer träffsäkra åtgärder som samtidigt inte i onödan hindrar verksamhet som kan genomföras på ett smittsäkert sätt. Avsikten är att regeringen och andra myndigheter ska kunna besluta om åtgärder i verksamheter där det idag inte finns bindande regler.

Lagen ska omfatta kollektivtrafik, handelsplatser, platser för fritids- eller kulturverksamhet, allmänna sammankomster och offentliga tillställnigar samt användning eller upplåtelse av platser för privata sammankomster.

Det kan också bli fråga om att begränsa människors rätt att vistas på allmän plats samt hur stort ett sällskap får vara.

För mycket allvarliga lägen föreslås möjlighet att besluta om mer långtgående åtgärder för att förhindra trängsel. Det kan handla om nedstängning av till exempel butiker, kollektivtrafik eller shoppingcentrum.

Den tillfälliga lagen ska gälla utöver smittskyddslagen och ordningslagen. Lagen föreslås träda i kraft den 15 mars 2021 och upphöra att gälla vid utgången av mars 2022.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)