Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svenskt finansbolag köper norsk transportjätte

Norgesbuss är ett bussföretagen inom Torghatten. Foto: Norgesbuss.

Den svenska kapitalfonden EQT köper den norska transportjätten Torghatten som bland annat driver färjor, flygbolag och en omfattande busstrafik. Genom ett av sina dotterbolag, Trönderbilene, är Torghatten redan inne på den svenska bussmarknaden. Trönderbilene kör sedan ett drygt år kollektivtrafiken i delar av Jämtland. Torghatten äger också det norska flygbolaget Widerøe som dock inte ingår i affären utan bryts ut ur Torghatten.

Det var dagen innan julafton som EQT Infrastructure V la fram sitt bud till Torghattens ägare om att förvärva samtliga aktier i Torghatten ASA. Torghattens styrelse tillstyrker affären.

EQT erbjuder sig att betala 175 norska kronor per aktie vilket ger en försäljningssumma på 8,6 miljarder norska kronor. Torghatten har 1 700 aktieägare.

Torghatten är en av Norges största transportkoncerner med en årlig omsättning på cirka tio miljarder kronor och omkring 7 000 medarbetare. Förutom trafik med buss, färjor, snabbåtar och flyg i hela Norge har Torghatten även verksamhet inom verkstäder, resebyråer och fastigheter.

I Norge äger Torghatten bussföretagen Sørlandsruta, Norgesbuss, Trønderbilene och Torghatten Buss. Norgesbuss äger i sin tur 50 procent av Firda Billag som äger Norgesbuss Ekspress.

Genom Trønderbilene äger Torghatten också svenska Trönderbilene AB som har trafik i Jämtland.

EQT är ett svenskt, globalt inriktat investmentbolag som grundades 1994 och har cirka 46 miljarder euro, omkring 465 miljarder SEK, i förvaltat kapital. Antalet medarbetare uppgår till cirka 700.

Störst av bussföretagen i Torghattenkoncernen är Norgesbuss med cirka 800 bussar och 1700 anställda och en omsättning på cirka 1,8 miljarder kronor. Trønderbilene har cirka 560 bussar och 730 anställda samt en årsomsättning på 650 miljoner kronor. I december 2019 startade Trønderbilene trafik på 67 busslinjer i Jämtland på uppdrag av Länstrafiken i Jämtland. För trafiken har Trönderbilene köpt 97 nya bussar, varav 21 Volkswagen Crafter minibussar och 76 Scania.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)