Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bantat MAN ska möta framtidsutmaningar

MAN:s huvudkontor i München. Foto: MAN.

Elektrifiering, digitalisering och automatisering av fordon innebär stora omställningar för buss- och lastbilstillverkarna. Ledningen för tyska MAN har nu kommit överens med de fackliga organisationerna om personalminskningar om 3 500 medarbetare som en del av en omfattande effektivisering som ska öka MAN:s intäkter med upp till 1,7 miljarder euro, knappt 19 miljarder kronor.

MAN har länge brottats med svag lönsamhet och företagsledningen att lönsamheten måste bli avsevärt bättre för att företaget ska kunna investera i viktig teknologi för framtiden.

– Vi ska investera i viktiga områden för framtiden som digitalisering, alternativa drivlinor och automatisering samt personalutveckling. Det kommer att bli en lång och svår väg, men vi ska göra allt för att MAN åter ska bli lönsamt och fortsätta att vara en av de ledande företagen när det gäller transportlösningar, kommenterar Andreas Tostmann, vd för MAN Truck & Bus.

– Vårt mål är inget mindre än att revolutionera person- och godstransporter. Inom fem år ska hälften av våra nya bussar ha alternativ drivlina. Åtminstone 60 procent av våra distributionsfordon ska vara emissionsfria till 2030, för långtradare ska siffran vara minst 40 procent. Automatisering och digitalisering kommer att skaka om vår bransch. Allt det kommer att kosta pengar, mycket pengar.

För att stärka ekonomin siktar MAN på att öka intäkterna på årsbasis med omkring 450 miljoner euro (cirka 4,95 miljarder SEK), bland annat genom ökad försäljning. Materialkostnaderna ska minskas med omkring 700 miljoner euro (7,7 miljarder SEK) genom nya samarbeten med leverantörer. Underleverantörerna ska engageras redan när MAN börjar skissa på nya produkter. 550 miljoner euro (6 miljarder SEK) ska sparas in genom minskade overheadkostnader, för material och minskade personalkostnader.

Personalminskningarna på 3 500 medarbetare ska nås genom naturlig avgång och att medarbetare erbjuds anställning hos andra företag inom Tratonkoncernen där förutom MAN även Scania och Volkswagens nyttofordonsdivision ingår. Inga anställda i Tyskland riskerar att bli arbetslösa.

MAN:s anläggning i Plauen läggs ner och alla anställda där har erbjudits arbete vid Volkswagenfabriken i Zwickau. Vad som ska ske med MAN i österrikiska Steyr är ännu inte avgjort.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)