Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kalmar län kastar ut HVO

Region Kalmar län ska fasa ut HVO som drivmedel och satsa på biogas. Foto: KLT.

En ökad satsning på biogas och en utfasning av HVO. Det ska Region Kalmar län satsa på de kommande åren, meddelade kollektivtrafiknämnden i regionen vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen i samband med att man presenterade regionens trafikförsörjningsprogram fram till år 2029. Ett av skälen till att satsa på biogas istället för HVO i busstrafiken är enligt den politiska majoriteten att Kalmar län är ett jordbrukslän.

Med en biogassatsning kan regionen ta vara på restprodukter från jordbruket och matavfall och därmed producera biogas resonerer man.

Roland Åkesson(C) uppgav på presskonferensen att regionen väljer bort HVO eftersom drivmedlet delvis importeras medan biogasen är en lokal produkt.

– Biogas är någonting som vi kan tillverka själva genom att använda jordbrukets restprodukter och matavfall från hushållen, framhöll han.

För tågtrafiken på Tjust- och Stångådalsbanan, som idag kärs med dieseldrivna tåg är dock inte biogas framtiden. Där ska nya tåg sättas in som drivs med grön el.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)