Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rättslig jättesmäll för Uber

Uberförare är inte egenföretagare utan anställda har Storbritanniens högsta domstol slagit fast.

Den appbaserade taxi- och samåkningsjätten Uber förlorade på fredagen ett mål i Storbritanniens högsta domstol. Domstolen slog fast att Ubers förare ska betraktas som anställda och inte som egna företagare. Därför ska de ha rätt till minimilöner, semesterersättning med mera. Domen kan få stora konsekvenser för liknande verksamheter i Storbritannien, men också internationellt. Enbart i Storbritannien berör domen tiotusentals Uberförare.

Domen från högsta domstolen i London kom sedan Uber förlorat i tre lägre instanser och överklagat dessa domar. Processerna har pågått sedan 2017.

Enligt Storbritanniens högsta domstol ska Uber betrakta sina förare som anställda från den tidpunkt då de loggar in på Ubers app tills de loggar ut igen.

Domen vätas få konsekvenser även för andra, liknande appbaserade tjänster i Storbritannien. Den kommer med stor sannolikhet att ha en internationell påverkan.

Ubers svenska PR-byrå, Geelmuyden Kiese, skriver i en kommentar att ”I praktiken rör beslutet en tredje klassificering av sysselsättning, så kallade “workers”, som inte finns lagstadgad i Sverige. En “worker” är alltså inte samma sak som en “employee”/anställd. Beslutet omfattar inte heller samtliga förare som använder Ubers app, utan enbart en mindre grupp förare som använde appen under 2016.”

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)