Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Jakt på innovationer i besöksnäring och kollektivt resande

Innovationer för att utveckla besöksnäring och kollektivt resande kan få stöd av Vinnova. Foto: Ulo Maasing.

Sveriges innovationsmyndighet Vinnova är nu på jakt efter innovationer inom bland annat besöksnäring och kollektivt resande i spåren av coronakrisen. De projekt som Vinnova är beredd att stötta med upp till en miljon per projekt gäller initiativ som genom innovation kan stötta samhället i en utmanande tid och bidra till att ställa om branscher och områden för framtiden.

Under 2020 gjorde Vinnova en satsning på innovationer i krisens spår. Satsningen fick ett stort gensvar och 60 projekt fick finansiering med sammanlagt 54 miljoner kronor.

Nu startar en ny satsning på innovation i spåren i krisen, denna gång inriktat mot utpekade branscher och områden för omställning inför framtiden. Inriktningen den här gången är projekt som gäller kultur och besöksnäring, kollektivt resande, rehabilitering på distans och social oro.

– Det handlar till exempel om hur vi kommer igång igen med säkert kollektivt resande och hur man ska kunna uppleva platser på nya sätt. Rehab på distans och social oro är kopplade till pandemin men också något vi ser kommer behöva förändras också efter krisen. Inom social oro tänker vi särskilt på isolering och den utsatta situation som grupper av individer nu upplever, säger Erik Borälv, ansvarig för utlysningen på Vinnova.

Två ansökningsomgångar planeras, en som nu är öppen med sista ansökningsdag 11 maj och därefter en ytterligare omgång som stänger 28 september.

Vinnova vänder sig till projekt som genom innovation adresserar nya utmaningar kopplade till coronakrisen inom något av områdena kultur och besöksnäring, kollektivt resande, rehabilitering på distans eller social oro. Projekten ska bidra till en hållbar omställning av produktion eller verksamhet. De ska gå att genomföra på 12 månader och lösningarna som utvecklas ska kunna göra skillnad inom 6–12 månader.

Ytterligare krav är att en ansökan ska ha minst två parter, varav en ska vara utvecklande aktör och en behovsägare. Med behovsägare menas den aktör som har nytta av lösningen och som ska förvalta, använda och sprida resultatet av projektet. Man kan söka och beviljas som mest en miljon kronor per projekt.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)