Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånetrafiken backar till 2005

Skånetrafikens trafikdirektör Maria Nyman: ”Det statliga stödet till kollektivtrafiken är långt ifrån tillräckligt.” Foto: Skånetrafiken.

Till följd av covid-19-pandemin och det minskade resandet med kollektivtrafiken är Skånetrafiken nu nere på ett resande som motsvarar åren 2005 och 2006. Skånetrafikens intäkter för det första kvartalet ligger kraftigt under budget och det statlig stödet till kollektivtrafiken är långt ifrån tillräckligt. Det visar färska siffror från Skånetrafiken.

– I och med pandemin är vi nu tillbaka på de resandenivåer som vi hade 2005 och 2006. Det visar att resenärerna respekterar Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Samtidigt måste vi planera för den tid då vi får tillbaka våra resenärer på ett tryggt och säkert sätt, säger Maria Nyman, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Skånetrafikens intäkter för det första kvartalet 2021 uppgår till 1 214 miljoner kronor, vilket är 253 miljoner kronor lägre än budget. Under samma period har antalet resor med Skånetrafiken minskat med 57,8 procent jämfört med 2019. Allra störst minskning har Öresundstågen med cirka 67 procent.

– I augusti förra året, då vi satte vår budget, räknade man inte med att pandemin skulle hålla i sig. Vi har nu ett bekymmersamt budgetläge och det är viktigt att resandet kommer igång igen när väl pandemin klingat av, säger Maria Nyman.

– Det statliga stödet till kollektivtrafiken är fortfarande långt ifrån tillräckligt. En stor del av vårt intäktstapp finns dessutom över Öresundsbron, där vi på grund av nationella beslut i Sverige och Danmark inte kan köra full trafik. Detta kan vi inte ens redogöra för i rapporteringen till Trafikverket. Regeringen och myndigheterna visar åter igen att de inte förstår den gränsöverskridande pendling som är vardag här i Skåne, säger Carina Zachau (M) som är ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

Hon uppger att Skånetrafiken nu ser på möjliga ändringar i resandemönstret efter pandemin. Till exempel kan acceptansen för att arbeta hemifrån vissa dagar i veckan vara här för att stanna.

– Därför satsar Skånetrafiken bland annat på flexibla biljettlösningar och i mars lanserades biljetten flex 10/30, även kallad flexbiljetten. Vid köpet får kunden ett paket med tio biljetter som var och en är giltiga i 24 timmar. Under tiden som biljetten är giltig kan man resa hur mycket man vill inom sin zon. Samtliga tio biljetter ska användas inom 30 dagar, säger hon.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)