Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Alstom stoppar busstillverkning

Alstom visade sin unika elbuss Aptis för första gången på Busworld 2017. Foto: Ulo Maasing.

Den stora, internationella tåg- och spårvagnsleverantören Alstom stoppar produktionen av sin unika elbuss Aptis i slutet av 2021, rapporterar flera franska medier. Alstom söker nu en köpare till bussverksamheten. Anledningen till att Alstom vill kliva av busstillverkningen är krass: brist på order.

Alstom visade Aptis för första gången på Busworldmässan 2017 där den väckte stor uppmärksamhet för det nytänkande bussen representerade (klicka här).

Aptis har hjulen placerade i hörnen och styrning på alla fyra hjul. Foto: Ulo Maasing.

Alstom hade hämtat mycket inspiration från moderna spårvagnar med ett helt plant, genomgående låggolv utom längst bak där det finns en upphöjd sittgrupp. Fyrhjulsstyrning med hjulen placerade i varje hörn av bussen ger bussen en exceptionellt liten svängradie, samtidigt som bussen kan köra mycket nära trottoar- och refugekanter.

Hittills har Alstom levererat ett 40-tal Aptis och ytterligare 62 är under produktion i år, bland annat 50 bussar till lokaltrafiken i Paris, RATP. Strasbourg har köpt modellen för en BRT-linje i staden.

Om inte Alstom finner en köpare till bussproduktionen kommer cirka 120 anställda att fölora jobbet. Ett tjugotal medarbetare ska dock vara kvar för att sköta eftermarknadsservcien av bussen som enligt Alstom har en kommersiell livstid på cirka 20 år.

Categorised in: Busworld, Internationellt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)