Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Många frågor kring partybussar och studenter

Svensk äkta partybuss med handskriven brittisk registreringsskylt på Barnhusbron i Stockholm. Bilden är tagen innan covid-19-pandemin bröt ut. Foto: Ulo Maasing.

De senaste månaderna har uppmärksamheten varit stor kring de så kallade partybussarna. Frågan har aktualiserats inför årets studentexamen och många bussföretag har undrat vad som egentligen gäller i förhållande till vanlig beställningstrafik. Vi har talat med Oscar Sundås, ansvarig för turist- och beställningstrafik på Sveriges Bussföretag.

Oscar Sundås, Sveriges Bussföretag: ”Vi har fått en hel del frågor kring partybussar och om studenter får hyra buss”. Foto: Ulo Maasing.

– Vi har fått en hel del frågor kring partybussar och om studenter får hyra buss, samtidigt som myndigheternas restriktioner inte gäller för beställningstrafik och arrangemang, bekräftar Oscar Sundås.

Han konstaterar att blandets länsstyrelser uttrycker sig olika om reglerna för partybussar – eller uppfattas olika.

– Men egentligen handlar det om att skilja på de verkliga partybussarna och övriga bussar. I praktiken är ju de så kallade partybussarna något av rullande festvåningar och där gäller begränsningen om högst åtta personer, precis som vid alla andra tillställningar utanför hemmet, säger han.

Samtidigt konstaterar Oscar Sundås att det dyker upp frågor om det överhuvud taget är tillåtet att åka buss i samband med studenten, eller om det är tillåtet för studenter att åka buss i samband med studentfirandet.

Ett exempel är en tidning i Västerviksområdet som har ringt runt bland bussföretag och frågat om de kan få boka en buss för 22 personer i samband med studentexamen och fått väldigt olika svar av bussföretagen.

– Att chartra en buss för en ren transport är fullt tillåtet, konstaterar Oscar Sundås som också har regelbundna kontakter med länsstyrelsen i Dalarna som om samordnar länsstyrelsernas tillsyn av pandemiåtgärderna när det gäller bland annat partybussarna. En del situationer har diskuterats i detalj, bland annat en situation där studenterna skulle chartra bussen för att åka en transfer från en privatbostad till en annan, vilket är fullt tillåtet enligt länsstyrelsen.

– Samtliga passagerare måste dock vara bältade under färden om bussen har säkerhetsbälten, annars bryter man mot annan lagstiftning, och då faller lite idén om att använda en vanlig buss i samma syfte som en så kallad partybuss. Och naturligtvis kan bussföretaget förbjuda exempelvis alkoholförtäring ombord. Det är också upp till bussföretaget att ta ställning till om man tycker att uppdraget är lämpligt eller om man vill tacka nej till körningen.

Oscar Sundås konstaterar att diskussionen om partybussar i mångt och mycket har landat i om studenter över huvud taget får boka bussar.

– Det är svårt att för allmänheten förklara skillnaden mellan olika typer av busstrafik, även om partybussarna är en kategori för sig. Men hur får man förståelse för att en buss som kör en linje på mer än femton mil bara får ha max 50 proc ents beläggning, medan en buss i beställningstrafik enligt regelverken får ha 100 procents beläggning?

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)