Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Glömde regeringen besöksnäringen?

Kjell Peterson, ordförande i Svenska Turistbussföretagen. Foto: Ulo Maasing.

Regeringens hantering av omställningsstödet får hård kritik av organisationen Svenska Turistbussföretagen och dess ordförande Kjell Peterson. Restauranger, hotell, teatrar, evenemang får vara glada om det finns bussar kvar imorgon för att transportera gäster till deras etablissemang, skriver Kjell Peterson i den här debattartikeln.

Den bransch som håller ihop Sverige är besöksnäringen och då särskilt resebyråer/arrangörer och de som transporterar folk till våra olika etablissemang d v s turistbuss-/beställningstrafiken.

Det blir inga kultur- och underhållningsevenemang om publiken inte kan ta sig till föreställningarna. Det blir heller inga hotellnätter, restaurangbesök, gruppresor till teatrar eller andra nöjesevenemang.

Branschen drabbades först av alla branscher och kommer att vara sist ut ur pandemin. Idag sysselsätter besöksnäringen direkt och indirekt 100.000-tals människor, vars framtid hänger på en lös tråd.

Just nu kämpar arrangörer och persontransportföretagen en ojämn daglig kamp för livet.

I praktiken försvann marknaden och alla resebokningar över en natt när pandemin började. Den har inte kommit tillbaka. Ett i praktiken näringsförbud gäller fortfarande.

Omställningsstödet som introducerades ifjol var avgörande för att branschen skulle kunna hålla ut. Men trots att alla tillgängliga kostnader reducerats till ett minimum är fortfarande kostnaderna kvar för branschen som att våra bussar kostar mellan 3 – 5 miljoner kronor/styck, lokaler, utrustning, personal, arbetsgivaravgifter, skatter, m.m. kämpar företagen för sin överlevnad.

Vad gör då regeringen, jo man sänker omställningsstödet med en tredjedel! En redan hårt drabbad bransch blir helt utslagen?

För att lägga lök på laxen så kräver myndigheten dessutom revisorsintyg för att vidimera stödet. Exempelvis får våra små företag betala minst 25 000 kr för detta! Från en kassa som är tom… Rimligt? Konkurserna står som spön i backen för branschen.

Restauranger, hotell, teatrar, evenemang, med flera – var glada om det finns bussar kvar imorgon för att transportera gäster till era etablissemang!

Vad hände med omställningsstödet? Glömde man bort besöksnäringen?

Kjell Peterson
Ordförande
Svenska Turistbussföretagen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)