Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Turistbussföretagen: ”Väsentlig försämring av omställningsstödet”

Omställningsstödet är helt otillräckligt, skriver Svenska Turistbussföretagen till regeringen. Arkivbild. Ulo Maasing.

Det nyligen introducerade, omarbetade omställningstödet innebär en kraftig försämring och är otillräckligt för den pressade turistbussbranschen. Det skriver Svenska Turisbussföretagen i ett brev till regeringen. ”Våra medlemmar är mycket upprörda och kräver en återgång till det ursprungliga systemet”, skriver organisationen i brevet.

Där pekar Svenska Turistbussföretagen på att flera medlemsföretag vittnar om en kraftig försämring och ger som exempel ett företag som under augusti – oktober hade ett omsättningstapp på 60 procent, men inte kan få några stödpengar alls för perioden. De fasta kostnaderna för fordon, lokaler med mera kvarstår däremot. För det aktuella företaget blir försämringen av stödet drygt 320 000, skriver organisationen.

I brevet till regeringen presenterar Svenska Turistbussföretagen en kalkyl som vi återger nedan. Det företag man använder för sin kalkyl är vad man bedömer ett typiskt företag inom turist- och beställningstrafiken. Det finns lite fast upphandlad trafik som skall upprätthållas enligt gällande avtal. Men i övrigt har verksamheten stått i princip helt still med avställda fordon.

– Möjligheten att förändra verksamheten och minska kostnaderna är obefintliga då marknaden för att sälja bussar helt har försvunnit. Det inte finns någon efterfrågan på vare sig nya eller begagnade fordon. Branschen står ju still i hela Europa/Världen, skriver organisationen.

Enligt kalkylen har stödet till företaget minskat med 33 procent.

– Våra medlemmar har blivit mycket upprörda av förändringen och begär en återgång till det ursprungliga systemet, skriver organisationen.

Här är kalkylen från Svenska Turistbussföretagen:

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)