Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dyrare att fuskåka i Skåne

Det blir dyrare att ertappas utan giltig biljett i den skånska kollektivtrafiken. Foto: Skånetrafiken.

Från den 17 maj blir det dyrare att fuskåka med kollektivtrafiken i Skåne. Då höjs tilläggsavgiften för den som inte har giltig biljett till 1 500 kronor från 1 000 kronor. Det här är första gången sedan 2012 som avgiften höjs. Under covid-19-pandemin har andelen resenärer utan giltig biljett ökat på Skånetrafikens bussar och tåg.

– De senaste åren har kostnaden för kontrollantverksamheten ökat medan tilläggsavgiften inte har höjts. Jag tror att de flesta av våra kunder håller med om att kostnaden för kontrollerna borde bekostas av dem som inte köper biljett, säger Mikael Thomasson, chef försäljningsuppföljning på Skånetrafiken.

Kostnaden för kontrollantverksamheten är normalt ungefär 25 miljoner kronor per år medan tilläggsavgifterna ger en intäkt på mellan 11 och 12 miljoner. För 2020 är intäkten lägre än så eftersom antalet kontroller varit färre under pandemin till följd av ett minskat resande.

Även om resandet har minskat har andelen som reser utan biljett ökat under 2020. Normalt ligger fusket på cirka två procent men utvecklingen under 2020 och 2021 visar att siffran nu är mellan fem och sex procent.

– Framöver ser vi ett behov av att utöka kontrollantverksamheten ytterligare med tanke på att andelen som inte har giltiga biljetter har ökat rejält. Det är en utveckling vi behöver bryta. Vi behöver få in alla biljettintäkter vi kan. Varje biljettköp gör skillnad, säger Mikael Thomasson.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)