Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart att covidbevisen kommer 1 juli

EU-minister Hans Dahlgren: Den fria rörligheten är kärnan i EU-samarbetet.

Från och med den 1 juli kommer EU:s covidbevis att finnas tillgängliga i Sverige. Då kan den som har svensk e-legitimation ladda ner beviset från www.covidbevis.se. Den som inte har e-legitimation kan få intyget skickat till sin folkbokföringsadress. Regeringen presenterade på onsdageseftermiddagen de nya covidbevisen, hur de ska gälla och hur man beställer ett bevis.

I mitten av juli kommer det också att vara möjligt att i covidbeviset få in uppgifter om ett negativt covidtest som är högst 48 – 72 timmar gammalt. Lite senaare, i augusti, kommer det i covidbeviset också att vara möjligt att få ett tillfrisknandebevis för personer som har varit sjuka i covid-19. Tillfrisknandebeviset måste visa att man haft covid-19 enligt ett positivt testresultat som är minst tio dagar gammalt.

– Men resenären själv har ett ansvar för att ta reda på vilka regler som gäller för det land man ska resa till eller genom. Covidbeviset gäller visserligen i hela EU, men varje land har också rätt att införa egna regler, framhöll EU-minister Hans Dahlgren (S) på presskonferensen.

– Själva kärnan i EU-samarbetet är ju den fria rörligheten. Nu återställer vi åtminstone en del av det.

Beviset gäller 90 dagar, men det går att ta ut ett nytt bevis när som helst.

Socialminister Lena Hallengren.

– Covidbeviset är avsett för resor inom EU. Däremot finns inget beslut idag om beviset ska kunna användas exempelvis av publik vid evenemang, framhöll socialminister Lena Hallengren (S).

För att kunna få ett covidbevis krävs det att den sökande har ett svenskt personnummer eller samordningsnummer. Åtminstone till en början kan den som har ett samordningsnummer endast att kunna få ett utskrivet bevis, inte ett digitalt.

Så här går det till att få ett covidbevis:

1. Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till det nationella vaccinationsregistret.
2.Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se
3.Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. Beviset skickas automatiskt till din digitala brevlåda om du har en sådan
4.Beviset är nu redo att användas. Viktigt är dock att undersöka vilka regler som gäller för det land man reser till eller genom.

Den som inte har tillgång till e-legitimation kan använda en blankett som från den 1 juli finns på www.ehalsomyndigheten.se

Share Dela

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)