Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Överklagade upphandlingar kan leda till förarbrist

Caj Luoma, Transportföretagen: Arbetsmarknadsutbildningarna inom såväl person- som godstransporter hotas av stopp hela hösten. Foto: Transportföretagen.

Arbetsförmedlingens upphandlingar av arbetsmarknadsutbildningar inom såväl persontrafik- som godstransportområdena har överklagats. Det riskerar att leda till en brist på förare. Pandemin kan övergå i en kompetenskris för transportsektorn, varnar Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår.

För delar av transportsektorn har covid-19-pandemin slagit synnerligen hårt vilket gjort att många företag tvingats minska sin personal. Många företag – inte minst inom bussbranschen – upplever att den kompetens som lämnat inte längre är tillgänglig när efterfrågan på transporter nu successivt ökar, konstaterar Transportföretagen. I busstrafiken har i princip all beställnings- och turisttrafik stått stilla.

Det är mot den bakgrunden utfallet av Arbetsförmedlingens upphandlingar av arbetsmarknadsutbildningar inom gods- respektive persontransportområdena ska ses, menar Transportföretagen. Båda upphandlingarna har överklagats och nu ska förvaltningsrätten avgöra om det finns anledning att ändra på något i upphandlingen.

– Självklart ska det finnas möjlighet att överklaga upphandlingar. Den stora utmaningen är att den rättsliga prövningen av upphandlingarna med all sannolikhet innebär att arbetsmarknadsutbildningarna mot buss- respektive godstransportområdet nu helt stoppas. Och det är inte frågan om ett kort stopp utan snarare flera månader, kanske till och med hela hösten, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Organisationen konstaterar att att ett stopp i arbetsmarknadsutbildningarna, som är en av de viktigaste beståndsdelarna i transportsektorns kompetensförsörjning, kraftigt kommer att försvåra transportföretags möjligheter att hitta kompetens.

På ett seminarium tidigare i juni varnade Sveriges Bussföretags ordförande Tomas Byberg för en hotande ”katastrofal brist på bussförare” (klicka här).

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)