Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scandic: Återhämtningen tar fart

Scandichotellen ser en tydlig återhämtning. Foto: UIo Maasing.

Det ljusnar på resemarknaden och steg för steg återvänder gästerna till hotellen. Det framkommer av den delårsrapport som Nordens största hotellkedja, Scancic, presenterade på fredagsmorgonen. Efter en mycket svag inledning på året steg Scandics beläggningsgrad till omkring 20 procent i april, 25 procent i maj och 36 procent i juni. Ökningen har varit bred, med en likartad utveckling i samtliga nordiska länder och med förbättrad beläggning på nästan alla destinationer, under såväl vardagar som helger.

– I takt med att semesterperioden nu har kommit igång för fullt har vi sett en fortsatt förbättring under de två första veckorna i juli. Baserat på nuvarande bokningsläge räknar vi med att beläggningen för juli kommer att uppgå till omkring 55 procent, jämfört med 42 procent i juli förra året. Den största förbättringen jämfört med juli förra året är i storstäderna, tack vare ett ökat nöjesutbud, med bland annat öppna nöjesparker och lättade restriktioner för restauranger och sammankomster. Hittills har efterfrågan i mycket stor utsträckning bestått av inhemskt resande, skriver Scandics koncernchef Jens Mathiesen i en kommentar till delårsrapporten.

Samtidigt betonar han att Scandic ser en potential för fortsatt ökning i storstadsregionerna, i takt med att fler evenemang sker i städerna och affärsresandet kommer igång. I juni var marknadens beläggning i de nordiska huvudstäderna väsentligt högre än i juni 2020, men fortfarande bara ungefär en tredjedel av vad den var före pandemin.

Jämfört med det andra kvartalet förra året ökade Scandic sin nettoomsättning med 147 procent till 1,64 miljarder kronor. Rörelseresultatet blev – 354 miljoner kronor, jämfört med – 1 138 miljoner samma period förra året.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)