Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Danmark: Stark återhämtning för turistbussarna, svår brist på bussförare

Michael Nielsen, VD Dansk Persontransport gläds åt att den danska bussnäringen börjar återhämta sig efter pandemin men varnar för att en backlash ändå kan komma i höst.

Den danska turistbussmarknaden återhämtade sig starkt under sommaren. Återhämtningen har varit driven av skol- och föreningsresor samt dagsresor för ressugna och vaccinerade pensionärer. Ännu saknas dock de internationella turisterna samt resenärer till större galor och event som inte riktigt kommit igång. I spåren av den positiva utvecklingen i Danmark har rekryteringsbehovet i den danska bussbranschen åter blivit mycket kännbart . Turistbussföretagen får nu säga nej till körningar för att man inte har förare. Många tidigare timanställda förare har lämnat sektorn och kommer nu inte tillbaka då de hittat andra jobb under pandemin.

– Våra företag vittnar om att det är oerhört svårt att rekrytera förare. När nu pandemin släpper sitt grepp om Danmark är det många branscher som söker nya medarbetare för att möta en uppdämd efterfrågan i pandemins spår. Inom bussbranschen har vi märkt att många längtat efter att resa och framförallt dagsresor med buss har en stor efterfrågan. Än har bussresor till övriga EU-länder inte hämtat sig, .kommenterar Michael Nielsen, vd för den danska bussbranschens organisation Dansk Persontransport.

– Vi saknar också våra internationella turister och större evenemang, vilket märks framförallt de av våra medlemsföretag som är verksamma i våra storstäder, framförallt i Köpenhamnsområdet. Med anledning av detta är vi ändå oroliga för utvecklingen under hösten, fortsätter Michael Nielsen.

– Den danska utvecklingen ger en hint om hur utvecklingen också kan komma att se ut framåt i Sverige. Samtidigt ska man komma ihåg att man i Danmark visserligen varit hårdare med nedstängningar, men också med mer kraftfulla och riktade stöd till krisdrabbade näringar. Den danska linjelagda allmänna kollektivtrafiken, som likt samma segment i Sverige lidit av har minskade biljettintäkter då människor lytt myndigheternas rekommendationer och inte rest om man inte måste, har i Danmark fått kompensation för uteblivna biljettintäkter året ut.

– I Sverige har staten inte ens kompenserat regionerna med hälften av den beräknade förlusten för biljettintäkter under coronapandemin. I Danmark har man också tidigare presenterat ett särskilt riktat stöd till turistnäringen, ett stödpaket som också de danska turistbussföretagen kunnat nyttja till viss del. Sammantaget har det gjort att de danska företagen haft bättre förutsättningar än de svenska bussföretagen att stå stadigt genom krisen i Corona pandemins spår, kommentarer Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

De danska generella coronastöden upphör sista september och den danska regeringen har aviserat att man från den 10 september avser att upphäva alla restriktioner som har gällt med anledning av covid-19-pandemin.

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)