Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Finnair kan satsa på buss istället för flyg

Tammerfors flygplats kan mista inrikesflyget till förmån för buss. Foto: Wikimedia Commons/Aleksi Kinnunen.

Det finska flygbolaget Finnair överväger att satsa på busstrafik istället för att flyga på vissa linjer, skriver den finska dagstidningen Helsingin Sanomat. Flygbolaget kommer således inte att återstarta sin flygtrafik mellan Tammerfors och Helsingfors under vintern och även flyglinjen Åbo – Helsingfors kan komma att ersättas med buss.

– Tammerfors och Åbo är viktiga delar av vårt linjenät och vi vill säkra goda kontakter till världen. Å andra sidan är de också de kortaste rutterna och har en högre CO2-belastning per passagerarkilometer. Vi har haft inledande diskussioner med intressenter i Tammerfors om vi kan ersätta flygförbindelserna eller en del av dem, till exempel med en landtransportförbindelse direkt till flygplatsen i Helsingfors, säger Päivyt Tallqvist, Finnairs kommunikationsdirektör, till Helsingin Sanomat.

Han menar att busstransporter skulle kunna vara ett konkurrenskraftigt och smidigt alternativ.

– Busstransporten skulle till exempel lämna Tammerfors centrum och skulle kopplas till våra flyg från Helsingfors. Men inga beslut har ännu fattats, säger Tallqvist.

Från företagare i Tammerfors har tankarna på buss istället för flyg mötts av sura reaktioner.

– Som företag får Finnair göra vad det vill, men vi har också diskuterat i näringslivet varför vi ska gynna Finnair från Helsingfors om det inte längre flyger inrikesflyg, säger Antti Eskelinen, vd för Tammerfors Handelskammare.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Borde inte tåg vara ett bättre alternativ till flyg? Eller är man rädda att flygresenärerna ska vänja sig vid bättre komfort och större benutrymme och sluta flyga även på övriga sträckor?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)