Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svenska hotell vinnare i sommar

Svenskarna bodde i juli mer på scenska hotell än innan pandemin. På bilden: Stockholmshotellen Continental och Terminus. Foto: Ulo Maasing.

Svenskarnas semestrande på hemmaplan har gett stor effekt på antalet gästnätter på landets hotell, campingar och vandrarhem. Det visar ny statistik från Tillväxtverket. I juli var antalet gästnätter från svenska turister till och med fler än innan pandemin.

Antalet gästnätter från svenska turister i juli 2021 uppgick till drygt 10,2 miljoner. Det motsvarar en ökning med 16 procent jämfört med motsvarande period året innan och en ökning med 10 procent jämfört med 2019. De svenska gästnätterna i juli månad var alltså fler än innan pandemin.

– Det kan ha sin förklaring i ett större fokus på den inhemska marknaden från turistnäringen, restriktioner utomlands, uppdämd reslust och ökad vaccinationsgrad, säger Jimi Löfman, ansvarig för inkvarteringsstatistiken på Tillväxtverket.

Antalet utländska gästnätter uppgick under juli 2021 till cirka 1,3 miljoner, vilket var en ökning med 179 procent jämfört med juli 2020. Trots den stora procentuella ökningen så låg de utländska gästnätterna fortfarande under normala nivåer.

Jämfört med juli 2019 var det totalt 14 procent färre gästnätter i Sverige under juli 2021.

Under juli 2021 skedde en ökning av antalet gästnätter i alla län jämfört med motsvarande period året innan. Störst relativ ökning hade Stockholms län, följt av Västerbottens län samt Kronobergs län. Antalet gästnätter i Stockholms län uppgick till drygt 1,2 miljoner, vilket var en ökning med 71 procent jämfört med juli 2020. Västerbottens län med 340 000 gästnätter hade en ökning med 49 procent. Gästnätterna i Kronobergs län uppgick till 200 000, en ökning med 47 procent jämfört med juli 2020.

I Gävleborg, Västernorrland, Västmanland, Jämtland, Södermanland samt Gotlands län var de totala antalet gästnätter fler än innan pandemin.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)