Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

De bildar nytt bolag för paketresor

Magnus och Elisabeth Petersson, Trossö Buss, bildar ett nytt reseföretag…

Karlskronaföretaget Trossö Buss som också äger Bromölla Buss gör nu gemensam sak med den stora danska researrangören Riis Rejser samt S&S-Resor i Falkenberg. De tre företagen har gemensamt bildat ett nytt reseföretag, Allians Resor. Företaget har fokus på paketresor med buss men kommer också att erbjuda flygresor. Nästa år räknar man med ungefär 350 avgångar.

– Vi känner att det är ett bra läge nu när människors reslust börjar återkomma. Ska man komma igång med något nytt ska man göra det nu, säger Magnus Petersson, vd för Trossö Buss som han äger tillsammans med sin hustru Elisabeth.

…tillsammans med danska Riis Rejsers Jacob och Sören Riis…

För Trossö Buss har tiden under pandemin varit tuff i likhet med situationen för alla andra bussföretag som arbetar med turism och beställningstrafik. Bussarna stod stilla, och företaget valde att inte försöka sälja några av dem eftersom det i praktiken inte fanns några köpare som var villiga att betala mer än en bråkdel av värdet.

–och S&S Resors Roger Strandberg.

– Vi satt och var allmänt deppiga. Så ringde i januari Jacob Riis på Riis Rejser och undrade om vi ville bilda ett gemensamt bolag. Riis hade då köpt kundregistret från den konkursdrabbade svenska bussresearrangören Erlings Resor. Samtidigt kände vi ett starkt behov av att bredda vår kundbas.

Partners
– Vi hade sett hur antalet resenärer sakta minskade och på många resor hade vi 20 – 25 resenärer. Det ger ingen god lönsamhet. Att göra en gemensam satsning med Riis och S&S-Resor skulle ge oss möjligheten att sysselsätta våra egna bussar. Men de kommer inte att räcka, utan vi måste också knyta till oss partners som kan köra åt Allians Resor, berättar Magnus Petersson.

Satsningen innebär också att Trossö Buss kommer att behöva rekrytera ett tiotal turistbussförare och lika många reseledare samt någon resesäljare till kontoret.

I dagarna lanserade företaget sin hemsida, alliansresor.se. Allians Resor har i veckan också skickat ut en informationsbroschyr till sina närmare 15 000 kunder. Den har enligt Magnus Petersson fått ett bra mottagande och bokningar har börjat komma in. I december kommer så Allians Resors första katalog – en rejäl katalog på omkring 140 sidor. Företaget räknar med att nästa år ha ungefär 350 avgångar med en tonvikt på bussresor och flodkryssningar. Flygresor kommer framöver, men tonvikten är buss.

– Vi väljer att satsa på det miljövänliga alternativet. Och flug är verkligen inte miljövänligt, säger Magnus Petersson.

Upptagningsområde
I det nybildade företaget är ägarförhållandet 50 procent för Riis, 40 procent för Trossö Buss och tio procent för S&S-Resor. All reseproduktion görs av Riis Rejser.

Med satsningen vidgar ägarföretagen sitt upptagningsområde avsevärt och med det också möjligheten att få en högre beläggning på bussarna. För bussresorna ut i Europa kommer Allians Resor att i Sverige köra tre anslutningsförbindelser, från Göteborg, Jönköping och Kalmar. Knutpunkt blir Hyllie i Malmö.

– Därifrån ska också de bussar som kört anslutningarna gå vidare ut i Europa. Det är inte meningen att de ska köra tomma tillbaka. På anslutningarna kommer vi inte att att köra in till mindre orter längs vägen. Det skulle göra restiden för dem som reser från och till linjernas slutpunkter plågsamt lång, säger Magnus Petersson.

Han är övertygad om att resandet kommer att återhämta sig efter pandemin.

– I september körde jag och Elisabeth en 15-dagarsresa till Italien och det var en väldigt glad stämning blad de 26 deltagarna. Jag tycker att det har börjat komma igång rätt bra nu, säger han.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Reportage, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)