Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dumpa bilen och få tre års fria kollektivresor

Den som skrotar sin gamla bil eller motorcykel och bor i Barcelona kan få resa gratis med koillektivtrafiken under tre år. Foto: Irizar.

Om du har en gammal bil eller motorcykel och skrotar den kan du få tre års fria resor med kollektivtrafiken istället. Erbjudandet gäller den som bor i Barcelona och vill göra sig av med sitt gamla miljöbelastande fordon. Istället får vederbörande ett helt nytt avgiftsfritt resekort, T-verda, som gäller under tre år på kollektivtrafiken i den katalanska storstaden.

Kortet är personligt och kan inte överlåtas samt måste valideras vid varje resa. Kortet förnyas automatiskt varje år utan kostnad för innehavaren och skickas hem till denne.

Naturligtvis finns det ett antal krav som måste uppfyllas för att få kortet utan kostnad. Man måste vara över 18 år och folkbokförd i Storbarcelona.

T-verdakortet förnyas avgiftsfritt under tre år.

Vidare måste man ha skrotat ett fordon som man själv ägt och förbinda sig att inte köpa något annat under den tid T-verdakortet gäller. Endast fordon som har skrotats inom sex månader innan man ansöker om kortet kvalificerar. Dessutom måste fordonsskatten ha betalats i en kommun inom Storbarcelona.

Ett krav är också att man inte har köpt något fordon inom sex månader innan man ansöker om kortet.

De fordon som kvalar in för att ansöka om kortet vid skrotning är dieselbilar upp till Euro III registrerade före 2006. Vidare bensin- eller dieselbilar upp till Euro II registrerade före år 2000. Motorcyklar utan Euroklassificering eller Euro I (scootrar registrerade före 17 juni 2002 och motorcyklar registrerade före 1 juli 2004.

Barcelona räknar inte med att stadens kostnader för de fria korten inte kommer att vara överväldigande. Fasta kostnader utgör ju en stor del av kostnaderna för kollektivtrafiken eftersom bussar och tåg redan köpts in och linjerna trafikeras. Man räknar inte heller med att resenärerna plötsligt blir så många fler på grund av kortet att trafikutbudet måste utökas. Samtidigt minskar trängseln i gatunätet och miljön blir bättre och hälsosammare.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)