Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Var tredje buss elektrisk 2030

Laddning av elbussar i Amsterdam. Nederländerna har kommit längst i Europa när det gäller elektrifieringen av busstrafiken. Foto: Ulo Maasing.

En tredjedel av de 200 000 bussar som används i kollektivtrafik i Europa kommer att vara emissionsfria år 2030. Samtidigt kommer två tredjedelar av alla nyregistrerade bussar då att vara utsläppsfria. Batterielektriska bussar leder utvecklingen och under de senaste två åren har 98 procent av de nyregistrerade emissionsfria bussarna varit batterielektriska. Det konstaterar det internationella konsultföretaget ING i en ny rapport, All aboard Europe’s electric bus revolution (klicka här).

Rapporten konstaterar också att det andra nollemissionsalternativet, bränslecellsbussar, är mindre energieffektiva och väntas spela en blygsam roll. Rapporten bedömer också att effekterna av pandemin kommer att ebba ut och på lång sikt räknar man inte med att antalet bussar i kollektivtrafik i Europa kommer att minska.

Elektrifieringen av bussarna drivs enligt rapporten på dels av mål som EU har satt upp, dels av ambitiösa nationella planer. För ett och ett halvt år sedan röstade EU-parlamentet igenom EU:s direktiv om rena fordon, Clean Vehicle Directive som börjar gälla i år. Även om konsekvenserna varierar från land till land innebär direktivet att minst 22,5 procent av de nya bussar som i flertalet västeuropeiska länder köps in för upphandlad trafik ska vara emissionsfria. Siffran stiger till 32,5 procent år 2030.

Men vissa länder ligger långt före. I fjol var således mer än 80 procent av alla nya bussar för kollektivtrafik i Nederländerna emissionsfria.

Rapporten räknar med en kraftig ökning av försäljningen av elbussar i Europa från 2023 och framåt. Efter 2025 väntas mer än 10 000 nya elbussar säljas varje år, till allra största delen batteridrivna. Bränslecellsbussarna kommer visserligen att ta en större marknadsandel i mer långväga trafik, men på det stora hela kommer deras andel av de nya bussarna ändå att vara relativt liten.

Men utvecklingen saknar inte utmaningar. En sådan gäller infrastrukturen, bland annat för effektiv laddning av elbussarna, men också investeringar i utbyggnad och förstärkning av elnätet.

En annan utmaning som utvecklingen ställer branschen inför är tillverkningen av bussar som måste ökas kraftigt under kommande år. Tillverkare som Mercedes-Benz, MAN, Volvo och VDL, men även Ebusco, BYD och Switch ökar sin produktion. Men utvecklingen kan hämmas av kapacitetsbrist eller brist på komponenter som batterier eller halvledare.

Trafikavtalen behöver också anpassas med anledning av elektrifieringen, skriver rapporten. Avtalen och förhållandet mellan kollektivtrafikmyndigheter och operatörer måste anpassas till elbussarna och deras längre livslängd. Exempelvis kan det bli nödvändigt att i avtal reglera att en operatör som vinner en upphandling måste ta över bussarna från företrädaren.

Taggat som:

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)