Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Expressbetalningar i Skåne

Nu ska det gå ännu snabbare att betala med ApplePay i Skåne. Foto: Skånetrafiken.

Nu ska det gå att betala i busstrafiken i Skåne med mobilen eller klockan, utan att ens behöva starta eller låsa upp enheten. Fysisk biljett, kontanter eller kort behövs inte heller. Tillsammans med Telia och teknikföretaget Ridango lanserar Skånetrafiken Express Mode för Apple Pay.

Det innebär tt Skånetrafikens kunder nu ännu enklare kan använda betalningsmetoden ”blippa” genom att helt enkelt hålla sin iPhone eller Apple Watch intill biljettläsaren på stadsbussen. Lösningen är en vidareutveckling av ”Blippa” – den första kontaktlösa betaltjänsten i Norden. Kunder med Apple Pay kan gå på bussar och betala utan att behöva starta eller låsa upp sin enhet, öppna en app eller använda Face ID eller Touch ID. Resenären behöver inte ens bekräfta betalningen med Face ID, Touch ID eller din pinkod. Resenären behöver bara lägga till expressläget för ett av sina betalkort i sin Wallet.

Expressläget möjliggör snabbare ombordstigning och mindre trängsel, minskar krångel med pengar, kort och biljetter och ökar säkerheten, eftersom passagerare inte längre behöver öppna sin väska eller plånbok för att åka kollektivt. Kunderna kan förlita sig på denna betalningsmetod även när enheten har slut på batteri tack vare ”batterireserven”.

Under en biljettkontroll måste resenären dock ha en fungerande mobil med batteri.

Skånetrafikens förhoppning är att framöver kunna lägga till liknande lösningar från andra mobilleverantörer.

Säkerhet och integritet är kärnan i Apple Pay. När kunder använder ett kredit- eller betalkort med Apple Pay lagras de faktiska kortnumren inte på enheten eller på Apples servrar. Istället tilldelas, krypteras och lagras ett unikt enhetskontonummer säkert i Secure Element, ett certifierat chip som är industristandard och utformat för att lagra betalningsinformationen säkert på enheten.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)