Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hovrätten skärpte straffet för Sohlberg

Hans-Erik Sohlberg, grundare av Sohlberg Buss, fick sitt straff skärpt av Göta Hovrätt. Foto: Ulo Maasing.

Göta Hovrätt skärpte på onsdagen straffet för den tidigare bussdirektören och grundaren av Sohlberg Buss, Hans-Erik Sohlberg. Han stod åtalad för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri. I januari dömdes Sohlberg till fängelse i ett år och sex månader, men hovrätten har nu alltså skärpt straffet.

Göta Hovrätt dömer således Sohlberg till två års fängelse. Däremot går hovrätten på tingsrättens linje och fastställer att Sohlberg ska ha näringsförbud under fem år.

Sohlbergs gick i konkurs 2016. Polisutredning följde och Sohlberg åtalades i februari 2019 tillsammans med två andra personer. Dessa frikändes dock av tingsrätten.

Bakgrunden är att Sohlberg Buss hade stora ekonomiska problem. Företaget sökte och beviljades 2015 två lån på 22 respektive 29 miljoner kronor av Sparbanken Sjuhärad. Pengarna räddade dock inte bussföretaget som gick i konkurs sommaren 2016.

Banken polisanmälde bussföretaget eftersom man ansåg att lånen hade beviljats på felaktiga grunder och att företaget hade presenterat oriktiga dokument som visade att bussföretagets ställning var trygg.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)