Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Långsam återhämtning för turismen i världen

Den internationella turismen återhämtar sig sakta. Närmare hälften av världsturismorganisationen UNWTO:s expertpanel tror att återhämtningen kommer att dröja till 2024 eller ännu senare. Foto: Ulo Maasing.

Vaccineringarna och att allt fler gränser öppnas för resenärer är viktiga faktorer för en återhämtning av turismen i världen. Men utvecklingen tar tid och många experter bedömer att det dröjer till 2024 eller senare innan den globala turismen är tillbaka på nivåerna från 2019, året innan pandemin. Det konstaterar FN-organet UNWTO, världsturismorganisationen i sin nya barometer som publicerades på måndagsmorgonen.

UNWTO bedömer att 54 miljoner turister passerade en nationsgräns någonstans i världen under juli. Det är 67 procent färre än i juli 2019, men samtidigt den högsta siffran sedan april 2020. I juli förra året var antalet 34 miljoner internationella turister, men 2019 var det 164 miljoner.

Och även om siffrorna utvecklas i positiv riktning konstaterar UNWTO att 2021 kommer att vara ett utmanande år för turismen i världen med en 80-procentig nergång under det första halvåret, jämfört med 2019. Hårdast drabbat är Asien och Stillahavsområdet med ett minus på 95 procent när det gäller den internationella turismen, jämfört med 2019. I Mellanöstern var nergången 82 procent, i Europa och Afrika var den 77 procent och i Amerika (Nord-, Central- och Syd-) 68 procent.

En expertpanel inom UNWTO är inte överväldigande positiv när det gäller utvecklingen under hösten och de närmaste åren. Mer än hälften av experterna tror att perioden september – december kommer att bli svagare än tidigare väntat och bara 31 procent tror att det blir bättre än man tidigare har bedömt.

Nästan hälften av experterna, 45 procent, bedömer att det kommer att dröja ända till 2024 eller ännu senare innan den internationella turismen är tillbaka på 2019 års nivå, medan 43 procent räknar med en återhämtning under 2023.

– En verklig återstart av turismen och de fördelar denna ger dröjer alltjämt på grund av olika regler från land till land och ojämna vaccinationsnivåer som påverkar människors tilltro till resande, kommenterar UNWTO:s generalsekreterare Zurab Pololikashvili.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)