Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen presenterar strategi för besöksnäringen

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) presenterade på onsdagsförmiddagen regeringens strategi för besöksnäringen.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) presenterade på måndagsförmiddagen regeringen strategi för hållbar turism och växande besöksnäring. Egentligen skulle strategin ha klubbats av regeringen i mars förra året, men då gick arbetet i stå på grund av pandemin. ”Hållbara transportlösningar är oerhört centrala” sa Ibrahim Baylan när han presenterade strategin. Där skriver regeringen att man hoppas att turistresor till och från Sverige kan hjälpa till att finansiera den kommande nattågstrafiken mellan Sverige och kontinenten. Bussen nämns tre gånger i strategin medan tågresor får ett betydande utrymme.

– Strategin är ett ramverk och en inriktning för regeringens politik för den kommande tioårsperioden. Nu ska den omsättas i konkreta handlingsplaner för att Sverige 2030 ska vara ledande när det gäller en hållbar och innovativ besöksnäring, sa Ibrahim Baylan.

Bussföretagen: Vi hoppades på konkreta åtgärder

– Vi ska självklart läsa regeringens strategi noga när den nu publiceras. Det är välkommet att regeringen lyfter besöksnäringens betydelse för Sverige med en nationell strategi, vilket vi som företräder besöksnäringens olika delar länge efterfrågat. Samtidigt behöver näringen stöd här och nu. I Danmark exempelvis har regeringen beslutat att förlänga stödåtgärderna relaterade till pandemin året ut. Vi hade önskat att den svenska regeringen, i samband med dagens presentation, också hade presenterat konkreta åtgärder för vår hårt drabbade besöksnäring, där bussbranschen är en viktig del, både på kort och lång sikt. Krisen i pandemin spår är på intet sätt över.

– Samtidigt tycker vi att de handlingsplaner som näringsminister Ibrahim Baylan ska utarbetas med utgångspunkt i den nya besöksnäringsstrategin blir intressanta att medverka till. Det var också bra att ministern så tydligt lyfte behovet av att besöksnäringens olika delar har ett stort och ökande behov av kompetens. Bussbranschen exempelvis behöver rekrytera 4700 personer under perioden 2021-2023. Huvudsakligen bussförare men också trafikledare och mekaniker, kommenterar Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv.

– Besöksnäringen ska vara en av de starkaste näringarna i landet.

Den strategi för besöksnäringen som regeringen nu presenterat har ett tioårigt perspektiv. Där betonas hållbarhet socialt, miljömässigt och ekonomiskt. De områden som regeringen säger sig vilja prioritera i strategin är enklare företagande, jobb och kompetens, kunskap och innovation, tillgänglighet och marknadsföring.

För tillgängligheten är transportsystemet viktigt, betonade Ibrahim Baylan. Men där kommer också digital tillgänglighet in.

– Företag som transporterar besökarna ingår som viktiga branscher i besöksnäringen men de levererar också tjänster utanför turismen och är i flera avseenden en del av kollektivtrafiken. Flyg, båt, tåg, buss, taxi, biluthyrning och cykel har alla en given plats i besöksnäringens aktörssystem.

– Beroende på hur snabbt de olika transportslagen utvecklas fossilfritt kommer i sin tur att påverka turismens och besöksnäringens möjligheter att utvecklas hållbart. Besöksnäringen behöver också tillgång till varutransporter och fungerande kommunikationer för att anställda ska kunna ta sig till jobbet, heter det i strategin.

– Bil och buss är viktiga färdmedel för att besöksnäringen ska kunna utvecklas i hela landet, och ett väl fungerande vägnät ända fram till slutdestinationen är viktigt.

Baylan tog också upp kompetensförsörjningen och pekade på bland annat hotell- och restaurangbranschens behov av personal. Däremot berörde han inte bussbranschens behov av fler medarbetare.

Klicka här för att ladda ner strategin.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)