Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flygbolag satsar på buss för att minska utsläpp

För att minska koldioxidutsläppen ersätter Finnair vissa flygavgångar med buss från kommande sommar. Foto: Finnair/Mikko Pylkkö.

Det är nu klart att det finska flygbolaget Finnair från sommaren 2022 kommer att ersätta vissa flygturer med buss. Syftet är att minska företagets koldioxidutsläpp. Det är två inrikeslinjer, Helsingfors – Tammerfors och Helsingfors– Åbo, där vissa avgångar kommer att köras med buss istället för med flyg. Linjerna har varit indragna sedan våren 2020 på grund av covid-19-pandemin.

De båda linjerna är bland de kortaste i Finnairs linjenät och utsläppen per passagerare är klart större än för andra linjer som Finnair flyger. Detta trots att trafiken körs med ATR turbopropplan som anses vara mycket energieffektiva.

– Åbo och Tammerfors är en viktig del av vårt linjenät. Resandet på dessa linjer utgörs i huvudsak av resor till vår internationella trafik och vi vill fortsätta att erbjuda våra kunder i regionerna det bästa utbudet av förbindelser, säger Perttu Jolma, chef för Finnairs trafikplanering.

– Att kombinera olika transportmedel är ett viktigt redskap för att minska CO2-utsläppen från transporterna och det ligger också i linje med Finlands nationella mål när det gäller minskade utsläpp.

Tidtabellstiden för flyg mellan Tammerfors eller Åbo och Helsingfors är 35 minuter, men den verkliga flygtiden är ännu kortare, cirka 25 minuter. Så korta flygturer görs vanligen bara i områden där terrängen är svårt och flygen exempelvis går över hav eller berg. Intermodalitet är en trend som växer och det finns redan i Europa en bred debatt om hur man kan minska antalet korta flygningar, konstaterar Finnair i ett pressmeddelande.

– Vi vill erbjuda resenärerna en möjlighet att minska sin klimatpåverkan genom att byta till en bussanslutning. Vi garanterar också förbindelsen till resenärernas bokade destinationer om det skulle bli störningar i bussanslutningarna, säger Perttu Jolma.

Enligt undersökningar som Finnair har gjort använde redan 2019 flertalet resenärer från Åbo eller Tammerfors andra färdmedel än flyg när de skulle till Helsingfors flygplats, trots att anslutningsflygen gick med ett antal dagliga turer. Finnair menar att en smidig bussanslutning ger de resenärer som annars skulle tagit bilen till Heslingfors flygplats att minska sina CO2-utsläpp.

I Tammerfors och Åbo kommer bussarna att gå från såväl stadskärnan som från flygplatsen. Finnar inleder nu diskussioner med tänkbara busspartners.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)