Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Corona stoppar fria bussresor

De fria helgresorna med busstrafiken i Gävle stoppas. Foto: Gävle kommun.

Smittspridningen av coronaviruset gör att de avgiftsfria bussresorna i Gävle dras in. Tidigare hade kommunen erbjudit fria resor med X-trafiks stads- och regionbussar under helgerna i december med syfte att stimulera kommuninvånarna att ta kollektivtrafiken när de ska julhandla.

De fria bussresorna dras in med anledning av folkhälsomyndighetens rekommendationer att man ska undvika trängsel i kollektivtrafiken.

Kommunen konstaterar att under de två helger som erbjudandet om kostnadsfria bussresor har gällt (27–28 november och 4–5 december) har antalet bussresenärer legat på näst intill samma nivåer som vid samma tidpunkt 2019, innan pandemin.

– Det känns det så klart tråkigt att avsluta erbjudandet, men det är nödvändigt för oss att fatta detta beslut. Vi behöver alla hjälpas åt och ta ansvar för att minska smittspridningen, säger Åsa Wiklund Lång, (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle kommun.

– Med tanke på de nya rekommendationerna som gäller från 8 december tycker vi att det här är ett klokt beslut, säger Andreas Eriksson, avdelningschef på X-trafik.

– Vi fortsätter att köra all trafik som vanligt och ber våra resenärer att resa med omtanke och tänka på att hålla avstånd ombord och vid på- och avstigning, att om möjligt undvika trängsel i kollektivtrafiken genom att inte resa i rusningstrafik samt att vuxna bör använda munskydd i kollektivtrafiken om trängsel inte kan undvikas.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)