Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dalarna går till domstol mot Arbetsmiljöverket om framdörrar

Dalatrafik tar strid med Arbetsmiljöverket i domstol . Foto: Patrik Lindström.

Region Dalarna går till domstol för att stoppa Arbetsmiljöverkets beslut om stängda framdörrar på bussarna i Falun och Borlänge (klicka här). Arbetsmiljöverket har beslutat att framdörrarna på de bussar som körs av entreprenören Keolis i Borlänge och Falun ska hållas stängda. Keolis kör trafiken på uppdrag av Region Dalarna som nu har vänt sig till förvaltningsrätten och krävt att beslutet inte ska verkställas.

– Arbetsmiljöverket har inte tillämpat förvaltningslagen på ett korrekt sätt och dessutom inte lyssnat på den medicinska kompetens som Region Dalarna har, säger Christer Carlsson (M), kollektivtrafiknämndens ordförande i regionen.

Regionen anser att Arbetsmiljöverket i sitt beslut har ignorerat smittskyddsläkarens uttalande och rekommendationer. Konsekvensen är, anser Region Dalarna, att de stängda framdörrarna leder till större trängsel och försämrad luftgenomströmning, med därpå följande medicinska konsekvenser.

– Arbetsmiljöverket ska inte tala om vilka åtgärder som ska vidtas för att undanröja risk för smittspridningen. Valet mellan de åtgärder som ska sättas in för att hindra smittspridning och att värna om såväl resenärernas hälsa som hälsan och arbetsmiljön för de berörda anställda ligger hos Region Dalarna, där dessutom det medicinska kunnandet finns, säger Christer Carlsson.

Smittskyddsläkaren i regionen och Region Dalarna föreslår att samtliga färdbevis ska vara inköpta före påstigning på bussen för att undvika att resenären samlas framför föraren. Vid påstigning ska resenärerna hålla två meter avstånd mellan varandra. Både resenärer och förare uppmanas att använda munskydd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)