Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Unik buss för smittsamma

Italienska Röda Korset har från busstillverkaren Iveco tagit emot en unik buss för transporter av smittsamma personer. Foto: Iveco Bus.

Det italienska Röda Korset har tagit emot en unik buss för transporter av smittsamma personer på ett för för omgivningen säkert sätt. Bussen är enligt tillverkaren Iveco Bus den första i sitt slag i världen. Den kan transportera upp till 41 infekterade och smittsamma personer och en besättning på sex personer, både inom avgränsade områden som flygplatser och till förläggningar, sjukhus och vårdinrättningar.

Det som gör att bussen kan användas för att på ett smittsäkert sätt transportera smittsamma personer är att den är inredd med vad som närmast kan beskrivas som en negativ tryckkammare.

Passagerarutrymmet är inneslutet i en kammare i genomskinligt material. Inne i kammaren är lufttrycket lägre än utanför, vilket gör att luft inte kan sippra ut om det inte går genom särskilda filter där luften renas. Besättningen kan digitalt övervaka trycket inne i kammaren, koldioxidhalten i luften, temperaturen och filtrens skick.

Domenico Nucera, chef för bussverksamheten inom Iveco. Foto: Ulo Maasing.

Bussen är av modell Iveco Crossway och tolv meter lång, alltså lika lång som en normal stadsbuss. Den har redan använts för transporter i Kalabrien i sydligaste Italien. I utrustningen ingår även en eldriven rullstolslyft, luftkonditionering, ljudanläggning och färgade fönster. Inne i kammaren finns toalett för passagerarna. Stolarna och inredningen i övrigt är klädda med material som är lätta att rengöra och desinficera.

– Vi är stolta att det italienska Röda Korset har valt en av våra bussmodeller för den här lösningen, den första i världen. I en tid då covid-19-pandemin fortsätter med varianter av viruset är vi övertygade om att den här bussen kan utgöra ett viktigt bidrag för att säkra transporter av många patienter och samtidigt minska risken för smitta, säger Domenico Nucera, chef för bussverksamheten inom Iveco.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)