Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arriva Sverige blir finskt

Arriva Sverige säljs till statliga finska VR Group. Arriva har en omfattande busstrafik i bland annat Storstockholm. Foto: Ulo Maasing.

Det statliga finska järnvägsbolaget VR Group offentliggjorde på torsdagsförmiddagen att man förvärvat Arriva Sverige. Därmed försvinner varumärket Arriva Sverige som istället blir ett självständigt eget bolag inom VR Groups passagerartrafikenhet. Företaget kommer att fortsätta att driva Arriva Sveriges tåg- och busstrafik. Resenärerna berörs inte av ägarskiftet, inte heller de anställda som kommer att ha oförändrade anställningsavtal.

Säljare är Arriva Group som ägs av Deutsche Bahn. Arriva Sverige har varit en del av Arriva Group sedan 1999. Arriva Sverige har idag verksamhet i Stockholmsområdet, Östergötland och Skåne. Arriva Sverige har under en lång rad år varit starkt förlustbringande. Rörelseresultatet var 2020 – 218 miljoner kronor och året innan – 74 miljoner kronor.

– Vi kommer att fortsätta trafikera samma linjer som tidigare men kunderna kommer att märka att namnet Arriva Sverige gradvis försvinner och ersätts med ett annat namn. I övrigt kommer vi att fortsätta verksamheten som tidigare och upprätthålla den höga kvalitet som kännetecknar Arriva Sverige, säger Topi Simola, direktör för VR Groups passagerartrafik.

VR Group är en nykomling på den svenska kollektivtrafikmarknaden. Det är första gången VR Groups passagerartrafik växer utanför Finlands gränser.

– Kombinationen av konkurrensutsatta marknader och en positiv ekonomisk utveckling utgör en möjlighet för oss. Arriva Sverige trafikerar flera av Sveriges största spårvagns-, buss- och tåglinjer och förvaltar historiska tågbanor som Saltsjöbanan och Nockebybanan. Vi ser en enorm potential i detta bolag, säger Topi Simola.

I sin elbussflottta i Finland har VR Groups bussföretag Pohjolan Liikkenne bland annat elbussar från Yutong.

VR Group har tidigare utvidgat sin verksamhet inom stadstrafiken i Helsingforsregionen samt i Tammerfors. Genom bussbolaget Pohjolan Liikenne äger bolaget sammanlagt över 185 elbussar runtom i Finland. Därmed är VR Group en föregångare inom elbusstrafik i Finland och siktar på att vara med och utveckla elbusstrafiken också i Sverige.

– Som trafikoperatör har vi ett stort klimatansvar och vi vill vara med och bidra till en hållbar omställning. Vårt bolag har hållit det finska samhället i rörelse i 160 år. Som en nordisk operatör har vi en omfattande förståelse för den nordiska kundens behov av högkvalitativ, punktlig och miljövänlig trafik, säger VR Groups vd Lauri Sipponen.

– VR Group är en erfaren trafikoperatör och en föregångare inom klimatsmart trafik som kan erbjuda Arriva Sverige stora tillväxtmöjligheter. Vi ser fram emot att kunna dra nytta av VR Groups expertis inom elbussdrift, säger Arriva Sveriges vd Johan Lindgren.

Affären förutsätter godkännande av Tysklands digital- och transportministerium och Deutsche Bahns styrelse, liksom av berörda myndigheter. Affären väntas vara avslutad i början av juli månad.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)