Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ryssland kan sparkas från turismsamarbete

Majdantorget i Kiev, innan det ryska anfallet mot Ukraina. Foto: Ulo Maasing.

Som en följd av sitt blodiga angreppskrig mot Ukraina kan Ryssland komma att uteslutas ur den globala turismorganisationen UNWTO, World Tourism Organization. Fem medlemsländer i FN-organisationen har begärt att Ryssland utesluts. Den 8 mars möts UNWTO:s verkställande utskott för att ta ställning till kravet.

Det är Guatemala, Litauen, Polen, Slovenien och Ukraina som har begärt att Ryssland ska uteslutas ur UNWTO. Kravet på uteslutning är historiskt. Det har hittills aldrig skett att något land har tvingats ut ur organisationen.

Enligt UNWTO:s stadgar är en grundläggande princip för organisationen att ”stödja och utveckla turismen för att bidra till ekonomisk utveckling, internationell förståelse, fred, välstånd och en global respekt för och ett iakttagande av mänskliga rättigheter”.

UNWTO har tidigare fördömt Rysslands agerande som man anser vara ett klart brott mot Ukrainas suveränitet och territoriella integritet samt i strid med FN-stadgan och UNWTO:s stadga.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)